Antisemitism

S-politiker nämnde Hamas terror­handlingar – blev utbuad

Under en propalestinsk demonstration i Malmö möttes en talare av förolämpningar och burop när hon nämnde att Hamas begick terrorhandlingar mot Israel den 7 oktober. Bilden är från en tidigare demonstration.

När S-politikern Zinaida Kajevic benämnde Hamas angrepp på Israel den 7 oktober som ”terrorhandlingar” under en propalestinsk demonstration i Malmö överröstades hon av burop och tvingades gå av scenen. Efteråt sade hon att hon blev överraskad av reaktionen, men att hon ”förstår” den.

Publicerad Uppdaterad

Den socialdemokratiska risdagspolitikern Zinaida Kajevic blev utbuad under en propalestinsk demonstration i Malmö på söndagen. Det visar ett videoklipp som nyhetssajten Alkompis publicerat. 

– Det bombas hem, sjukhus, hundratusentals människor fördrivs. Tusentals har dödats, varav smärtsamt många är barn, säger Kajevic först angående Israels krigföring i Gaza.

– Civila palestinier ska inte straffas för Hamas terrorhandlingar, fortsätter hon, varpå högljudda burop gör att hon tvingas avbryta sitt tal i förtid och gå av scenen.

Enligt Alkompis, som publicerar svenska nyheter på arabiska, möttes S-politikern av ”en våg av förolämpningar”.

Civila palestinier ska inte straffas för Hamas terror­handlingar.

Zinaida Kajevic

Zinaida Kajevic, som är tjänstgörande ersättare för Social­demokraterna i riksdagen, säger till Expressen att hon blev överraskad över åhörarnas reaktion, men uppger samtidigt att hon ”förstår att det är mycket känslor och att folk blev överväldigade”.

På frågan om hur hon tolkar demonstranternas reaktion svarar hon att de kanske trodde att talet skulle handla om något annat, men att hon själv uppfattade det hon talade om som ”väldigt ordinära saker”.

Hon säger vidare att hon förutsatte att man förväntades ta avstånd från Hamas under demonstrationen, men vet inte om Socialdemokraterna i Malmö fått någon information om hur det förhöll sig med den saken. Allt partiet ”tidigare har fått veta” är att Hamas ska klassas som en terroristorganisation, uppger Zinaida Kajevic.

Världen idag har tidigare berättat att nästan var tolfte S-väljare ser Hamas massaker som berättigad. 

Powered by Labrador CMS