Nyheter

Rysslands ambassadör bjuds in till Nobelceremonin

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Statsminister Ulf Kristersson (M). Foto: Fredrik Sandberg/TT
Statsminister Ulf Kristersson (M). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ryssland bjuds in till Nobelceremonin.– Jag förstår att det upprör många människor i både Sverige och Ukraina, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Publicerad Uppdaterad

Nobelstiftelsen meddelade igår att de ämnar bjuda in såväl Rysslands som Irans och Belarus ambassadörer till årets prisceremoni. Något som mötts av kritik.

Statsminister Ulf Kristersson (M) säger i en skriftlig kommentar till TT:

– Nobelstiftelsen beslutar naturligtvis själva vilka de vill bjuda in. Men jag reagerade precis som många andra med stor förvåning över att Ryssland bjuds in.

– Jag hade inte gjort det om jag bjöd in till en prisceremoni och jag förstår att det upprör många människor i både Sverige och Ukraina.

Nobelstiftelsen, som inte bjöd in de tre staterna förra året, säger att ”det är bra att bjuda in också stater som behöver höra hur viktigt det är med demokrati och mänskliga rättigheter”.

Utrikesminister Tobias Billström (M) tycker också att Nobelstiftelsens beslut ”sticker i ögonen”:

– Det är Nobelstiftelsen som bjuder in och avgör vem som ska få komma på festen. Jag har ännu inte fått någon inbjudan till den.

På fråga om vad det skickar för signaler att högt uppsatta svenska politiker skulle delta på samma evenemang som den ryska ambassadören svarar Billström:

– Man måste kunna träffa parter som man inte tycker om och samtala även med dem.

– Natofrågan som vi precis diskuterat är ju en fråga där man måste samarbeta med människor och Nobelfesten är också ett uttryck för att samarbeta över gränserna.

Powered by Labrador CMS