Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden
1 Petrusbrevet 1:5

Världen idag

Ryssland varnar länder som skickar vapen

Det ryska utrikesdepartementet varnar i ett uttalande under måndagskvällen länder som levererar vapen till Ukraina, skriver den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Det svenska beslutet om att skicka vapen till Ukraina hyllas i Sverige, men omgärdas samtidigt av vissa farhågor.

Nyheter · Publicerad 16:06, 1 mar 2022

I måndags ställde sig alla partier i riksdagen utom Vänsterpartiet bakom regeringens förslag att Sverige ska skicka krigsmateriel till Ukraina. Stödpaketet omfattar 5 000 Pansarskott 86, 5 000 skyddsvästar, 5 000 hjälmar och 135 000 fältransoner. Dessutom ger Sverige ett direkt stöd på 500 miljoner kronor till Ukraina för att stärka landets försvar.

På måndagskvällen varnade samtidigt Ryssland länder som skickar vapen till Ukraina. I ett uttalande från det ryska utrikesdepartementet står det att ”de som levererar dödliga vapen till Ukraina kommer att bära ansvaret för konsekvenserna om de skulle användas under Rysslands militärkampanj där” och att de åtgärder som EU vidtagit mot Ryssland kommer att besvaras hårt.

I uttalandet står det också att Ryssland kommer fortsätta bevaka nationella intressen oavsett sanktioner:

”Det är dags att västerländska nationer inser att deras fullständiga dominans i den globala ekonomin är borta sedan länge.”

Utrikesminister Ann Linde (S) kommenterar den ryska varningen i ett sms till Aftonbladet.

”Det är Ryssland som kommer att hållas ansvarigt för dess brutala och folkrättsstridiga aggression mot Ukraina”, skriver hon.

I sociala medier i Sverige är det fullt av hyllningar till svenska politikers beslut om att skicka vapen till Ukraina.

”Världen kan bli en fredlig plats. Men inte för att man avstår vapen utan när alla länder blir demokratier. ... Och till den dagen kommer måste demokratierna ha vapen, för diktaturerna kommer inte att ge upp sina”, skriver exempelvis KD-profilen Johan Ingerö på Twitter.

Andra skriver att de är stolta över att vara svenska efter att beslutet tagits, eller frågar sig retoriskt vad vi ska skicka till Ukraina om inte vapen. Fina ord?

En annan som tycker att det är bra med vapenleveranser till Ukraina är kriminologen och polisen Fredrik Kärrholm. I ett Twitterinlägg påpekar han samtidigt att ”även det goda kan få viss negativ följdverkan”.

”Ukraina är mycket korrupt och har organiserad brottslighet på institutionell nivå. Hög risk att vapen smugglas till kriminella i väst”, skriver han.

SD-profilen Gunilla Gomér uttrycker i sin tur farhågor om att dessa vapen kan hamna i ryska händer ifall Ukraina inte ”lyckas hålla ryssen borta”.

”Utrusning som då ryssen kan använda mot oss i nästa steg”, skriver hon på Twitter.

Veckans KD-affär vittnar om en partikultur på glid

Ledare För ett halvår sedan fick Kristdemokraterna gå in i regering som näst starkaste parti. Det var en... lördag 18/3 00:10

Utredaren: Ingen anledning att misstro tjänstemän

Polischefshärvan. Att kontakta andra personer som sökte Linda Staafs chefstjänst eller intervjua personer som var... måndag 20/3 08:13

Omdömeslöst när SVT gör pr för dragqueens

Ledare Snusk och förvirring på bästa sändningstid. Så kan man utan överdrift beteckna SVT:s nya... fredag 17/3 00:10