Hela lagen uppfylls i ett enda budord: Du ska älska din nästa som dig själv.
Galaterbrevet 5:14

Världen idag

Ryska bomber föll över Kiev – pingstkyrka erbjuder skydd

När Ryssland på torsdagen invaderade Ukraina föll bomber även över huvudstaden Kiev.

– Vi försöker hålla oss lugna och inte få panik, säger en pingstpastor i Kievförorten Tarasivka som nu gör om biljardrummet till skyddsrum för medlemmar och andra.

Nyheter · Publicerad 16:25, 24 feb 2022

Ungefär vid klockan fem på torsdagsmorgonen uppskattar den 53-årige pingstpastorn, Serhij Maneljok att han vaknade av att en av hans söner, som bor i USA, ringde upp honom.

– Pappa, Putin har attackerat Ukraina, fick han höra.

Maneljok, som bor i en villa med sin fru och och 16-åriga dotter i den sydvästliga Kiev-förorten Bilohorodka, några kilometer från församlingens kyrka i förorten Tarasivka, steg upp, tittade ut genom fönstret, och gick sedan ut i trädgården.

– Och jag hörde kanske tre eller fyra explosioner, kanske i närheten av Kiev. Och några explosioner söder om oss, kanske vid sex eller halv sju-tiden, återger pastorn.

Senare förstod han genom nyhetsförmedlingen att explosionerna söderifrån måste ha kommit från Vasilkivs militärflygbas, några mil sydväst om Kiev.

– De sa att det kanske var missiler, tillägger han.

En väldigt praktisk fråga för pastorn blev nu att se till att församlingens cirka 90 medlemmar skulle få tillgång skydd undan eventuella bomber. Medan många i församlingen bor i villor och har egna källare, så blev han varse om att vissa, som bor i lägenhet, var på jakt efter någonstans att ta skydd.

Församlingen beslutade snabbt att öppna upp sin kyrka och erbjuda skydd både för de egna medlemmarna, och för andra människor, i kyrkobyggnadernas källare.

Medan ett stort källarrum, som har använts som bönerum, har fönster som behöver täckas för med sandsäckar, konstaterar han att ett annat källarrum, som de haft ett biljardbord i och tänkt kanske skulle bli ett ungdomsrum, inte har några fönster alls och borde var bombsäkert som det är.

Exakt hur de ska agera i övrigt, och hur det blir med den bönesamling som de haft varje kväll den senaste tiden, kan inte Serhij Maneljok säga, utan konstaterar att de får följa utvecklingen.

– Vi är lite stressade, men vi vill inte gripas av panik. Jag är också lite stressad, men jag försöker hålla mig lugn och prata med människor, med bibeltexter och bön, och säga att de inte ska oroa sig, förklarar pastorn.

Han vädjar samtidigt till svenska kristna att be för dem, och även till svenskarna i allmänhet att sätta press på Rysslands Sverige-ambassadör och att kanske försöka påverka den svenska regeringen till att bli än mer aktiv i sitt stöd till Ukraina.

– Vi har fått en del profetior om att det kommer att bli svårare tider, men vi tror inte att det kommer att vara så länge, och vi tror att Gud har talat till oss att han kommer att beskydda sitt folk, säger Serhij Maneljok.

Vi är lite stressade, men vi vill inte gripas av panik.

Drev mot Kronlid avslöjar maktelitens intolerans

Ledare Nu har arbetet börjat för våra nyvalda riksdagsledamöter. I måndags var det val till... torsdag 29/9 00:10

Viljan att ge sig till det som sker i församlingen

Ledarkrönika Samhällsproblemen är stora och de ska med rätta belysas, men jag vill här ägna några rader åt att... torsdag 29/9 00:05

Mississippi bäst i USA på att värna religionsfriheten

USA. Mississippi är den amerikanska delstat som bäst försvarar religionsfriheten och New York är den som... onsdag 28/9 22:00

Ny dokumentär förevigar Sean Feuchts lovsångsturné

USA. När de amerikanska myndigheterna försökte tysta lovsången under coronapandemin klev Sean Feucht... onsdag 28/9 13:00

Är du en soffpotatis eller en sättpotatis?

Bönekrönika torsdag 29/9 00:00

Gospelsångarna tillbaka där allt en gång började

Musik. Under 50 år har gospelkvartetten One way brothers från Närke underhållit med sång och musik i...

Ett svar på frågan om Israels styrka

Israelkrönika Många har frågat sig hur det judiska folket har kunnat bevaras som ett folk och en kultur under de...

Nya rön krävde ett alternativt sätt att förklara evolutionen

Skapelsetro (del 4/8). De flesta sekulariserade nutidsmänniskor anser att evolutionen är någonting fullständigt...
Följ Världen idag i sociala medier