Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Ryska bomber föll över Kiev – pingstkyrka erbjuder skydd

När Ryssland på torsdagen invaderade Ukraina föll bomber även över huvudstaden Kiev.

– Vi försöker hålla oss lugna och inte få panik, säger en pingstpastor i Kievförorten Tarasivka som nu gör om biljardrummet till skyddsrum för medlemmar och andra.

Nyheter · Publicerad 16:25, 24 feb 2022

Ungefär vid klockan fem på torsdagsmorgonen uppskattar den 53-årige pingstpastorn, Serhij Maneljok att han vaknade av att en av hans söner, som bor i USA, ringde upp honom.

– Pappa, Putin har attackerat Ukraina, fick han höra.

Maneljok, som bor i en villa med sin fru och och 16-åriga dotter i den sydvästliga Kiev-förorten Bilohorodka, några kilometer från församlingens kyrka i förorten Tarasivka, steg upp, tittade ut genom fönstret, och gick sedan ut i trädgården.

– Och jag hörde kanske tre eller fyra explosioner, kanske i närheten av Kiev. Och några explosioner söder om oss, kanske vid sex eller halv sju-tiden, återger pastorn.

Senare förstod han genom nyhetsförmedlingen att explosionerna söderifrån måste ha kommit från Vasilkivs militärflygbas, några mil sydväst om Kiev.

– De sa att det kanske var missiler, tillägger han.

En väldigt praktisk fråga för pastorn blev nu att se till att församlingens cirka 90 medlemmar skulle få tillgång skydd undan eventuella bomber. Medan många i församlingen bor i villor och har egna källare, så blev han varse om att vissa, som bor i lägenhet, var på jakt efter någonstans att ta skydd.

Församlingen beslutade snabbt att öppna upp sin kyrka och erbjuda skydd både för de egna medlemmarna, och för andra människor, i kyrkobyggnadernas källare.

Medan ett stort källarrum, som har använts som bönerum, har fönster som behöver täckas för med sandsäckar, konstaterar han att ett annat källarrum, som de haft ett biljardbord i och tänkt kanske skulle bli ett ungdomsrum, inte har några fönster alls och borde var bombsäkert som det är.

Exakt hur de ska agera i övrigt, och hur det blir med den bönesamling som de haft varje kväll den senaste tiden, kan inte Serhij Maneljok säga, utan konstaterar att de får följa utvecklingen.

– Vi är lite stressade, men vi vill inte gripas av panik. Jag är också lite stressad, men jag försöker hålla mig lugn och prata med människor, med bibeltexter och bön, och säga att de inte ska oroa sig, förklarar pastorn.

Han vädjar samtidigt till svenska kristna att be för dem, och även till svenskarna i allmänhet att sätta press på Rysslands Sverige-ambassadör och att kanske försöka påverka den svenska regeringen till att bli än mer aktiv i sitt stöd till Ukraina.

– Vi har fått en del profetior om att det kommer att bli svårare tider, men vi tror inte att det kommer att vara så länge, och vi tror att Gud har talat till oss att han kommer att beskydda sitt folk, säger Serhij Maneljok.

Vi är lite stressade, men vi vill inte gripas av panik.

En sund familjepolitik ger styrka åt samhällsbygget

Ledare Det är tyst om familjen i valrörelsen. Samtliga riksdagspartier står i princip bakom uppfattningen... onsdag 10/8 00:20

Studie: Fem barn föddes levande efter abort

Minnesota. Fem foster föddes levande efter en abort i Minnesota förra året. Det slår en rapport från... onsdag 10/8 21:00

L: Inför förskoletvång för barn med dålig svenska

Barnomsorg. Liberalerna (L) vill införa förskoleplikt för barn som ligger efter med svenskan. I valmanifestet... onsdag 10/8 17:00

En anpassning till samtiden drar inte fler till kristen tro

Ledare Sommaren går in för landning och semesterfirare återvänder hem. Skolor och arbetsplatser förbereder... tisdag 9/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier