Nyheter

Religionsfrihet för första gången i Bildts deklaration

I sin årliga utrikesdeklaration, som släpptes idag, nämner utrikesminister Carl Bildt för första gången religionsfriheten som en viktig fråga. "Religionsfriheten är central i ett öppet samhälle. De ökade tendenserna till växande intolerans och övergrepp mot religiösa minoriteter inger oro." skriver Bildt i sin deklaration. Ingen av de fyra tidigare utrikesdeklarationerna med Bildts signum har lyft fram religionsfriheten som en prioriterad fråga. Att det den här gången kom med som en kort formulering, får ses som ett lamt försök att tysta den skarpa kritik han fått för uppvisad likgiltighet i frågan.
I sin deklaration citerar han också ordagrant den omdiskuterade svenska solidaritetsförklaringen (utan att nämna det), som kritiserats för att vara ensidig och därmed inte ha någon reell säkerhetspolitisk betydelse i förhållande till våra nordiska/europeiska grannar: "Sverige kommer inte att förhålla sig passivt om en katastrof eller ett angrepp skulle drabba ett annat medlemsland eller nordiskt land. Vi förväntar oss att dessa länder agerar på samma sätt om Sverige drabbas."
Carl Bildt nämner också om att Sverige övertar ordförandeskapet i det Arktiska rådet nu i maj vilket enligt Bildt ger Sverige en nyckelroll i detta "alltmer strategiska område". Som ordförande i Arktiska rådet får Bildt ett konfliktområde att bita i.
Dock nämns inte ett ord i Carl Bildts utrikesdeklaration om den säkerhetspolitiska situationen i och kring Östersjön, som bland annat på grund av Nordstreams gasledning pekas ut som en av de mest strategiska områdena i Europa.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS