Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Rekordmånga judar vill utvandra från USA och Kanada

Judiska amerikaner ansöker i rekordtakt om att få emigrera till Israel, uppger hjälporganisationen Nefesh B'Nefesh. Antalet ansökningar som togs emot från årsskiftet fram tills mitten av juni var det högsta sedan organisationens grundande för nära 20 år sedan.

Nyheter · Publicerad 08:00, 1 jul 2020

För drygt en månad sedan berättade Världen idag om en förväntad ökning av den judiska immigrationen till landet, så kallad aliyah, i år. Ansökningarna från nordamerikanska judar uppgavs då ha ökat med 50 procent, och den israeliska tidningen Jerusalem Post spekulerade i att coronakrisen var huvudorsaken till ökningen.

Uppgiften om ökningen kom då, liksom nu, från den ideella organisationen Nefesh B'Nefesh, som arbetar med att uppmuntra till, underlätta och stödja judisk emigration till Israel från USA, Kanada och Storbritannien. Organisationens nordamerikanska arbete tog sin början 2002 och den brittiska motsvarigheten 2006.

Nefesh B'Nefesh vittnar nu om en ännu större ökning, än till och med i maj, av antalet ansökningar från judar i USA och Kanada som vill emigrera till Israel. Från årsskiftet tills i mitten av juni fick de in över 900 ansökningar, vilket är mer än dubbelt så många som under samma period förra året, berättar tidningen The Times of Israel.

Årets siffra var dessutom den högsta någonsin för motsvarande period sedan organisationen startades.

Tillsammans med andra organisationer ska Nefesh B'Nefesh redan ha bokat 14 gruppflygningar för nordamerikanska emigranter i sommar med det israeliska flygbolaget El Al.

Israels nytillträdda immigrationsminister, den etiopisk-judiska Pnina Tamana-Shata, ska också ha berättat för politiker i Knessets immigrationsutskott att de kan förvänta sig totalt omkring 90 000 judiska immigranter, så kallade olim, i år – att jämföra med drygt 35 000 förra året.

2018 års statistik över världens judar, från Berman Jewish Databank, visar att nära 90 procent av dessa bor antingen i Israel eller i Nordamerika. Israels judiska befolkning, på drygt 6,5 miljoner, motsvarade 45 procent av världens judar, medan USA:s 5,7 miljoner, Kanadas 390 000 och Mexikos 40 000 tillsammans motsvarade 42 procent av den judiska världspopulationen.

Medan Israels judiska befolkning har fördubblats sedan 1980 ligger dock den nordamerikanska judiska befolkningen kvar på ungefär samma nivå.

När vetenskapen blir ideologisk är den farlig

Ledare Vetenskapens betydelse för vår civilisation går inte att överskatta. På område efter område... onsdag 23/9 00:00

Hur blir jag bättre på att lyssna på min fru?

Familjefrågan. Jag har ett problem. Min fru och flera andra blir lätt irriterade på mig för att de upplever att... onsdag 23/9 00:00

Lidandet inför tyst Gud

Böneskolan Jobs bok är troligen Bibelns äldsta bok, med det urgamla temat om den oskyldiga människans lidande.... tisdag 22/9 00:10

Oklart om Marocko öppnar för direktflyg till Israel

Marocko. Uppgifter om att relationen mellan Marocko och Israel snart skulle tina, med direktflyg mellan... tisdag 22/9 16:08

Hur blir jag bättre på att lyssna på min fru?

Familjefrågan. Jag har ett problem. Min fru och flera andra blir lätt irriterade på mig för att de upplever att...

Kampsport för att skada eller för självförsvar – det är frågan

Mot väggen Hur ska man som kristen förälder se på sitt barns önskan att börja någon våldsam kampsport såsom...