Civilförsvar

Rapport: Räddnings­tjänst, sjukvård och polis måste rustas bättre för krig

Svensk polis, räddningstjänst och sjukvård är inte tillräckligt utbildade och utrustade för krig, anser försvarsberedningen.

Sverige måste öka takten i upprust­ningen av det civila försvaret för att klara ett krig. Det är kontentan av en rapport från försvars­beredningen. 

– Det är tid för handling, säger försvars­beredningens ordförande Hans Wallmark (M).

Publicerad Uppdaterad

Försvarsberedningen, med representanter för de åtta riksdagspartierna, presenterade på tisdagen sin rapport till regeringen om totalförsvaret. Budskapet är att takten i uppbyggnaden av både det militära och civila försvaret måste ökas skyndsamt.

– Det gäller att göra saker och ting nu, säger Hans Wallmark.

Utifrån lärdomar av kriget i Ukraina pekar försvarsberedningen bland annat på betydelsen av snabbt beslutsfattande och tydligt och flexibelt ledarskap. 

Försvarsberedningen anser även att räddningstjänsternas förmåga att kunna hantera krig måste förstärkas. I rapporten föreslås att ”så snart möjligt” påbörja mönstring till och grundutbildning av civilpliktiga för räddningstjänstens och delar av reparationsberedskapens behov.

Försvarsberedningen ser också ett tydligt behov av en kraftig förstärkning av polisen för att fullgöra uppgifter i krig. Det kan exempelvis handla om tyngre fordon för säkra transporter med skydd och skyddade lokaler.

Försvarsberedningen vill också att åtgärder som ger mest och snabbast effekt prioriteras när befolkningsskyddet nu stärks, till exempel upprustning av befintliga skyddsrum, inventering av andra skyddade utrymmen och planer för utrymning.

Sjukvårdens förmåga att ställa om till att ta hand om ett stort antal skadade måste också stärkas, enligt rapporten. Den tidigare bedömningen gäller fortfarande om att strider på svensk mark under flera veckor kan resultera i 20 000 till 30 000 döda och skadade civila och soldater.

Försvarsberedningen anser vidare att det finns behov av särskilda beredskaps­sjukhus, det vill säga befintliga akut­sjukhus som har särskild förmåga att öka antalet vårdplatser, särskilt för vård av trauma och andra krigsskador. Det kan också finnas behov av reservsjukhus, exempelvis skolor och större samlings­lokaler som kan göras om.

Försvarsberedningen uppmanar även till att så snart som möjligt vidta åtgärder för att stärka försörjningsberedskapen inom en rad sektorer, till exempel viktiga industri­varor. Bland annat föreslås att det gamla systemet med krigsviktiga företag, K-företag, återinförs.

Hans Wallmark understryker att civil­försvaret måste genomsyra alla delar av samhället.

– Alla måste känna sig som bärare. Grunden för totalförsvaret utgörs ytterst av befolkningen, alla har någon roll att fylla.

Powered by Labrador CMS