Nyheter

Putin påstår: Försökte lösa konflikten fredligt

Vladimir Putin.
Vladimir Putin.

Rysslands president Vladimir Putin hävdar att han försökt lösa konflikten med Ukraina fredligt, men hindrats av väst. – Jag vill upprepa att de startade konflikten och vi använde militära medel för att stoppa den, påstår han.

Publicerad Uppdaterad

Vladimir Putins höll ett tal till det ryska parlamentet på tisdagen. Han inledde talet med att upprepa sina tidigare påståenden om att Ryssland har försökt lösa situationen i Ukraina med diplomati, samtal och fredliga medel. Han påstår bland annat att Ukraina försökte få tag i kärnvapen och att Ukraina ”lekte med folks liv” medan ryssar dog i den ukrainska regionen Donbass.

Enligt presidenten har väst påstått att man vill lösa konflikten fredligt men har i själva verket underblåst kriget. Enligt honom har väst ”fullt ansvar” för upptrappningen av konflikten.

– Vi var öppna för konstruktiv dialog med väst, hävdar den ryske presidenten och tillägger att Ryssland bara fick ”oärliga svar”.

Putin anklagar västländerna för ”ett ändlöst flöde av anklagelser mot Ryssland” vid säkerhetskonferensen i München nyligen.

Putin hävdar att väst har inlett en militär aggression och en informationsaggression, men även ekonomisk aggression mot Ryssland, men att det inte har lyckats eftersom den ryska ekonomin har varit mer motståndskraftig än väntat.

Väst har infört en rad sanktioner mot ryska företag och individer, något som enligt Putin har straffat sig.

– De som har initierat sanktionerna straffar sig själva, säger han och hänvisar till den ekonomiska krisen i många västländer.

I talet ger presidenten, sin vana trogen, en genomgång över rysk historia och upplevda hot mot landet. Det ukrainska folket är gisslan hos väst som ockuperat landet ekonomiskt, politiskt och militärt, hävdar han.

Powered by Labrador CMS