Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Protestlista mot Tidöpartiers ambition om abort i grundlagen

I ett upprop på internet protesterar flera hundra personer mot politikens plan på att grundlagsskydda aborträtten. I stället kräver man att de ofödda barnen får grundlagsskydd.

Men kort före Världen idags pressläggning stängde hemsidan MittSkifte ned namninsamlingen med ”opassande innehåll” som motivering.

Nyheter · Publicerad 07:00, 21 mar 2023

De åtta partierna i Sveriges riksdag är, som Världen idag berättat om, eniga om att rätten till abort bör skyddas i grundlagen. För närvarande arbetar regeringen, utifrån Tidöavtalet, med sin ambition om att verkställa detta.

Nyligen startades dock en namninsamling på internet där undertecknarna vädjar till beslutsfattarna om att tänka om i denna fråga. Initiativtagare till protestlistan, med rubriken Grundlags­skydda de ofödda barnen, är Annette Westöö, aktiv i Kristna Värdepartiet.

”Vi vädjar till Tidöpartierna att tänka om. Det finns ingen 'rätt till abort'. En abort innebär dödligt våld mot en oskyldig människa, och ingen lagtext i världen kan förvandla denna handling till något gott och riktigt. Däremot finns det en rätt till liv. Denna rätt respekteras inte i vårt land i dag, där 38 000 barn årligen dödas i moderlivet. Om något ska skrivas in i grundlagen är det således ett rättsskydd för dessa oskyldiga medmänniskor”, skriver man i uppropet som riktas till Tidöpartierna.

– Det fanns flera insamlingar för stöd till de här planerna att föra in aborträtten i grundlagen och jag tyckte att det behövs en motröst. Det skulle verkligen vara passande att istället i grundlagen skydda allas rätt till liv, säger initiativtagaren Annette Westöö till Världen idag.

– Det här är en kanal för dem som tycker det här förslaget är befängt. Det finns många som sympatiserar med Tidöpartierna i andra frågor men inte med en sådan här sak. Det här blir en allvarlig uppmaning att det finns människor som inte står bakom detta.

I uppropet menar man också att den så kallade aborträtten är en ”konstruerad och mot naturrätten stridande rättighet som nu förs fram av Tidöpartierna”.

Att låta detta bli en del av grundlagen innebär enligt uppropet ännu ett allvarligt frånsteg från den kristna etik som format Sverige i årtusenden.

”Om vi som nation fortsätter på den inslagna vägen av förakt för människans värde och värdighet kommer det att få allvarliga konsekvenser för vårt samhälle. Tänk om, vänd om”, skriver initiativtagaren.

En stund före Världen idags pressläggning stängde MittSkifte plötsligt ned protestlistan som omkring 330 personer då hade undertecknat. Plattformen, där människor erbjuds starta egna namninsamlingar, meddelar att uppropet ”har inaktiverats på grund av opassande innehåll”.

MittSkifte är en del av en rörelse med tydliga vänsterpolitiska kopplingar. Kanslichef för Skiftet, som ligger bakom sajten, är Robin Zachari, vänsteraktivist som tidigare bland annat arbetat med vänstersajten Alliansfritt Sverige.

Världen idag har sökt MittSkifte för att fråga om vad i innehållet de anser vara opassande, men har i skrivande stund inte fått svar.

Rädslan att bli lämnad kvar

Församlingsdoktorn. Som pastor stöter jag emellanåt på människor som under 1970- och 1980-talet hörde predikningar om... fredag 2/6 00:00

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10

Kinesisk expert: Labb kan vara ursprung till coronaviruset

Kina. Det kan inte uteslutas att coronaviruset ursprungligen kom från ett laboratorium. Det säger George... torsdag 1/6 22:00

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10