Nyheter

Professorn som vägrar säga hon till en man

I föreläsningar och på Youtube utmanar professor Jordan Peterson genom att vägra följa den normkritiska trenden. Foto: Jason Franson / TT
I föreläsningar och på Youtube utmanar professor Jordan Peterson genom att vägra följa den normkritiska trenden. Foto: Jason Franson / TT
En halv miljon följer Jordan Peterson på Youtube. Foto: Youtube
En halv miljon följer Jordan Peterson på Youtube. Foto: Youtube
Jordan Peterson diskuterar genus i tv-studio. 'Jag vägrar' har han sagt om kraven på att kalla en person som är född man för kvinna och vice versa. Foto: Channel 4 / Youtube
Jordan Peterson diskuterar genus i tv-studio. "Jag vägrar" har han sagt om kraven på att kalla en person som är född man för kvinna och vice versa. Foto: Channel 4 / Youtube
Jordan Petersons har kritiserats men också blivit oerhört populär för sitt ifrågasättande av normkritik. Foto: Youtube
Jordan Petersons har kritiserats men också blivit oerhört populär för sitt ifrågasättande av normkritik. Foto: Youtube
Jordan Peterson diskuterar genus i tv-studio. 'Jag vägrar' har han sagt om kraven på att kalla en person som är född man för kvinna och vice versa. Foto: Channel 4 / Youtube
Jordan Peterson diskuterar genus i tv-studio. "Jag vägrar" har han sagt om kraven på att kalla en person som är född man för kvinna och vice versa. Foto: Channel 4 / Youtube

Att tilltala transpersoner med den identitet de själva föredrar är otänkbart för Jordan Peterson, kanadensisk professor som blivit världskänd genom sin orädda hållning. ”Jag vägrar! De får sätta mig i fängelse, för jag kommer att fortsätta”, säger han på Youtube.

Publicerad Uppdaterad

Om någon kallar mig en religiös apologet är det helt okej, det är jag. En apologet är en som argumenterar för något, jag argumenterar hela tiden för ett religiöst perspektiv på livet.

Jordan Peterson i en YouTube-video

Sanningen om etiken och sanningen om hur världen blev till, är inte av samma slag.

Jordan Peterson

Född 12 juni 1962, kanadensisk klinisk psykolog.

Professor i psykologi vid University of Toronto.

Har forskat på social- och personlighetspsykologi, med särskild vikt vid psykologiska förklaringar till religiösa och ideologiska trosföreställningar.

Särskilt känd för föreläsningar om psykologi, filosofi och religion som lagts ut på YouTube, och som har drygt en halv miljon abonnenter.

1999 gav han ut sitt livsverk, Maps of meaning, där han ger sin förklaring till hur myter och trosföreställningar reglerar känslor och ger individer mening och motivation. 2004 producerade TV Ontario en 13 episoder lång tv-serie baserad på boken.

Definierar sig själv som en klassisk liberal i den brittiska förståelsen av liberalismbegreppet.

Är särskilt känd för sin kritik av postmodernism, marxism och identitetspolitik.

Källa: Wikipedia

Den kanadensiske professorn Jordan Peterson har de senaste åren blivit en kontroversiell figur. Han har beskrivits som den akademiska världens, just nu, mest omstridde man, "ett världsfenomen", enligt Svenska Dagbladet (12 mars). Detta efter att han i flera videor utmanat kandadensiska lagar som gör det olagligt att inte tilltala transpersoner med den könsidentitet de själva föredrar.

Peterson har också motsatt sig ett lagförslag i Kanada om att lägga könsidentitet och könsuttryck till en lista över olagliga grunder för diskriminering, samt att dessa begrepp inkluderas i lagen om hatbrott. Detta skulle, enligt Peterson, innebära att man måste använda begreppet ”han” om personer som menar att de är män men födda som kvinnor, och vice versa.

De som vägrar kan riskera fängelsestraff.

På Youtube svarade Peterson: ”Jag vägrar! De får sätta mig i fängelse, för jag kommer att fortsätta.”

Efter flera liknande videor har Peterson blivit en Youtube-stjärna, som omhuldas av många högerorienterade bloggare och sociala medieanvändare. Samtidigt är han uppenbart kontroversiell.

Långt ifrån alla som följer Petersons föreläsningar gör det för att de är intresserade av kristen tro. Hans föredrag handlar i hög grad om att han framstår som en samvetsgrann värdekonservativ som riktar sig till högerfalangen, med uppmaningar om att arbeta hårt, uppfylla plikter innan man kräver rättigheter, samt att folk bör gifta sig och bilda familj.

Samtidigt omtalas han som en renommerad akademiker med öppenhet och respekt för religion, spiritualitet och mytologi.

Det är mindre känt att han är en stark försvarare av den kristna tron.

– Om någon kallar mig en religiös apologet är det helt okej, det är jag. En apologet är en som argumenterar för något, jag argumenterar hela tiden för ett religiöst perspektiv på livet, säger Peterson i en Youtube-video där han tar upp frågor och svar från sina följare.

Han säger att han hela tiden försöker få folk att prata sant och ärligt om livet.

– Det är helvetets motsats, säger Peterson.

På frågan om vad han anser om kristen konservatism och kristen fundamentalism, svarar han:

– Jag kan förstå utgångspunkten för en kristen fundamentalist. Kristendomen är först och främst ett etiskt ramverk, understryker han och hänvisar till att han ser på Bibeln som ett ramverk för hur människor ska interagera.

Sedan fortsätter han med att visa hur den kristna etiken har hamnat under press och blir utmanad i ett modernt och sekulariserat samhälle. Han hänvisar också till Bibelns berättelser om världens skapelse och hur detta utmanar konservativa kristna. Detta gör att många kristna känner att grundvalarna även för den kristna tron skakas.

– Men etiken är det som håller folk samman och ger dem inriktning, säger han och hänvisar till att konservativa kristna har reagerat defensivt och fortsätter att insistera på att vetenskapens utmaning av klassisk kristen tro är galen.

– Sanningen om etiken och sanningen om hur världen blev till, är inte av samma slag.

– Jag kan inte förstå att konservativa kristna skulle utgöra något hot eller att de skulle vara en del av någon föraktlig politisk rörelse, utöver att vara konservativ. Jag är inte bekymrad för dem.

Om Peterson själv är troende eller ej är oklart. På en fråga från en tidigare drogmissbrukare, som önskar sluta vara ateist och komma tillbaka till tron på en högre makt, svarar han att han för egen del lät sig överbevisas om en religiös ståndpunkt efter studier av författare som Joseph Campbell, som har skrivit mycket om myter och mytologi.

Han ser emellertid en skillnad mellan kristen konservatism och islamsk fundamentalism.

– Jag är bekymrad över islams kompatibilitet med det demokratiska väst. Det är inte helt uppenbart för mig att det finns instrument till högt fungerande muslimska samhällen.

Han hänvisar till Turkiet, som har ansetts som en demokrati, men nu hotas av auktoritära rörelser.

– Islam skiljer inte mellan religion och stat.

– Det betyder inte att jag menar att muslimer inte kan leva i en modern demokrati, understryker professorn.

Själv svarar han oklart på frågor om huruvida han är en kristen.

– Jag vet inte vad du lägger i ordet religion, säger Peterson att han brukar svara.

– Folk frågar mig om jag tror på korsfästelsen? "Ja, självklart", svarar jag. Symboliskt sett har människans kropp alltid blivit korsfäst, vi har alla blivit utsatta för lidande och förräderi. Så man kan inte låta bli att tro på korsfästelsen. De frågar också om jag tror på återuppståndelsen, och då svarar jag att folk återföds hela tiden.

– Du börjar inte tro genom att försöka överbevisa dig själv om att det faktiskt finns en Gud, men genom att handla som att man ska bära korset i uppförsbacke, på väg till Gud.

Han har också hänvisat till att religion generellt ger folk en ”balanserad” utgångspunkt till att förstå verkligheten, i motsats till extrema sekulärideologier som fascism eller marxism

Peterson är bland annat påverkad av den tyske 1800-talsfilosofen Friedrich Nietzsche, mest känd för sitt påstående om att ”Gud är död”. Enligt Peterson var detta menat som en varning för konsekvenserna av ateismen och nihilismen som mot slutet av århundradet fick fotfäste bland västerländska intellektuella.

– När de förlorade tron på Gud kom marxismen och senare nazismen och fyllde tomrummet, har han sagt till webbplatsen Lifesite.

Den högerorienterade politiska bloggaren Austin Frank skriver på bloggen The Daily Politics att Peterson drar människor till Jesus, trots att det är oklart vad han själv tror på. Han har samlat uttalanden från kommentarsfälten till Peterson på Youtube, där hans föreläsningar läggs ut.

”Han är vår tids C S Lewis”, skriver en.

”Jag håller på att bli religiös, det är helt sjukt”, skriver en annan.

En annan person berättar att han började läsa kristen litteratur efter att ha kommit över föreläsningarna av Peterson.

”Nu har jag gett mig själv till Jesus”, skriver han.

Powered by Labrador CMS