Att återge chatt-konversationerna från Svenska Dagbladets granskning av hbtq-forumet Qruiser och dejtingappen Grindr passar sig inte i en tidning som Världen idag. SvD:s reportrar har skapat en falsk profil som sägs tillhöra en 14-åring vid namn David och kartlägger sedan meddelandena som kommer in till pojken.
Efter ett par dagar har pojken fått bilder på könsorgan skickade till sig, uppmaningar om att skicka intima bilder på sig själv samt inviter om att ses för att pröva diverse saker. Totalt hör fler än 250 män av sig till pojken, skriver tidningen.
För att kunna skapa ett konto på Qruiser måste man uppge att man är minst 15 år, men trots att ”David” skriver att han är 14 år fortsätter de drygt 100 män som ”David” svarar att skriva med honom. Och på Grindr skriver männen med pojken trots att åldersgränsen för appen är 18 år.
Bland männen som skriver med ”David” finns en diskjockey, en ensamkommande, en fritidspolitiker, ett manligt gift par, ett medium och en person som arbetat på Försvarets radioanstalt. Det finns också en pensionerad lärare i 70-årsåldern, en pensionerad polis och en högt uppsatt chef på utrikesdepartementet.
De sistnämnda stämmer träff med ”David”, men blir då i stället filmade eller fotograferade av SvD:s reporterteam.
Den pensionerade polisen erkänner att han skrivit med ”David” och säger att han helt enkelt är ”hebefil”, det vill säga dras till tonårspojkar. Den pensionerade polisen vill inte svara på frågor om varför han vill ta en 14-åring till en ödslig plats, utan återvänder till sin bil, och UD-chefen blir aldrig konfronterad av teamet. När denna chef senare kontaktas på telefon förnekar han först att han haft kontakt med ”David”, men säger sedan att han bara ville prata med pojken.
Den som skriver några av de allra grövsta meddelandena till ”David” är, enligt SvD-reportrarna, en person som har haft olika positioner inom den svenska hbtq-rörelsen och nu är chef på Stockholm Pride. När mannen konfronteras av reportrarna säger han att han aldrig har träffat barn förut och att det var ”dumt” att skriva meddelandena till ”David”.
Mannen har, enligt granskningen, försökt få ”David” att skicka videor och bilder till sig, något som hade varit barnpornografibrott om han hade fått bilderna. Han har även frågat om ”David” vill ha olika former av sex.
Världen idag tar kontakt med Stockholm Pride för att höra om mannen kommer får jobba kvar, och blir hänvisad till ett pressmeddelande. Där står det att styrelse och ledning för Stockholm Pride för närvarande inte har någon vetskap om kopplingen mellan mannen i artikeln och organisationen, men att ”kraftfulla åtgärder” kommer vidtas om det visar sig vara en man som är verksam inom organisationen.
Världen idag tar även kontakt med UD för att höra hur de tänker agera utifrån uppgifterna, men får beskedet att de inte vill kommentera saken.
Jon Voss, förlagschef på QX förlag och ansvarig för Qruiser, säger till SvD att han är medveten om problemet med att vuxna tar kontakt med barn på forumet, och vidhåller att polisanmälningar har gjorts vid misstanke om sexualbrott mot barn.
Han säger samtidigt att han inte upplever företeelsen som något enormt problem.
2017 berättade Världen idag att en Pridechef dömts för att ha våldtagit en 13-årig pojke.