Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

Hamas attackerar nu personer som överhuvudtaget kommunicerar med israeler. Arkivbilden visar två poliser från Hamas vid hamnen i Gaza. Foto: Hatem Moussa/AP/TT

Pratade med israeler – anklagas för förräderi

En hetsig debatt har brutit ut på Gazaremsan sedan den styrande islamistiska terrorrörelsen Hamas har gripit sex aktivister. De sex har deltagit i en videokonferens med israeliska vänsteraktivister och anklagas nu för ”förräderi” och ”normalisering” av relationerna med Israel.

Nyheter · Publicerad 10:38, 16 apr 2020

Aktivisterna i Gazas ungdomskommitté diskuterade sitt vardagliga liv i en två timmar lång videokonferens med israelerna och uttryckte även hopp om förbättrade relationer mellan parterna.

Men enligt Gazas inrikesdepartement är ”etableringen av all aktivitet eller kommunikation med den israeliska ockupationen under någon förevändning ett brott som är straffbart enligt lag, och är förräderi mot vårt folk”.

Terrorstämplade Hamas har kontroll över Gaza.

En nyckelspelare i det aktuella dramat är den tidigare Amnestyanknutne aktivisten Hind Khoudary, som på Facebook kritiserade aktivisternas ledare, den 36-årige Rami Aman, för försök till ”normalisering” med Israel.

Departementet uppger dock att det inte var hennes inlägg som satte dem på spåret utan att ungdomskommittén ständigt övervakas av säkerhetstjänsten.

Gripandena har väckt debatt i området. Åsikterna går isär i frågan om det är rätt eller fel att kommunicera med israeler, men debatten handlar också om yttrandefrihet i stort.

I sociala medier fördömer en del gripandena, medan andra stödjer Hind Khoudary – som själv inte tycker att hon har gjort något fel.

FN har uttryckt stöd för Rami Aman, medan Human Rights Watch avbrutit sitt samarbete med Khoudary och i ett uttalande sagt att hon borde ”skämmas”.

Även Amnesty International vill att aktivisterna släpps.

– Vi fördömer helt gripanden av individer för att de utövar sin rätt till fredliga yttranden och att mötas, säger Saleh Hijazi, organisationens biträdande chef för Mellanöstern.

I fjol greps Hind Khoudary själv av Hamas sedan hon uttryckt stöd för gatuprotester i Gazaremsan.

Rami Aman satt en kort tid gripen av liknande skäl för två år sedan.

Vi fördömer helt gripanden av individer för att de utövar sin rätt till fredliga yttranden och att mötas.

Krisen kan vitalisera demokratin och öppna nya regeringsalternativ

Ledare Måndagens omröstning i kammaren ställer Sverige inför en ny politisk kris. Det är långt ifrån en... tisdag 22/6 00:10

Är du förberedd på att du kan komma att bli olaglig?

Gästkrönika Är du förberedd på att du kan komma att bli olaglig? Trots att det inte är något du strävar efter... tisdag 22/6 00:00

Stefan Löfven sonderar för ny regering

Misstroendeomröstningen. Statsminister Stefan Löfven (S) väntar med besked om det ska bli extraval eller inte. Han ska först... måndag 21/6 14:51

Världen idag gratulerar: Alf Lax, 70 år

Musikevangelist. I 40 av sina snart 70 år har Alf Lax levt med Jesus vid sin sida. Men de första 30 åren i hans liv...

Fortsatt stöd för Israels regering från kristna Israelvänner

Israelkommentar Efter tolv år med Benjamin Netanyahu vid makten svors på söndagskväll en ny regering in i det...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier