Ert tal ska alltid vara vänligt kryddat med salt, så att ni vet hur ni ska svara var och en.
Kolosserbrevet 4:6

Världen idag

Präster utmanade nazisttåg

Samtidigt som Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) marscherade på gatorna i Kungälv, samlades flera hundra personer under Svenska kyrkans och Segerstedtinstitutets manifestation för demokrati och mot antisemitism. – Vi ville markera att vi står för något annat, säger Magnus Haglund, präst i Kastalakyrkan och en av initiativtagarna.

Nyheter · Publicerad 14:00, 4 maj 2019

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind var en av talarna under manifestationen i det välfyllda församlingshemmet på första maj. Biskop Susanne Rappman var också inbjuden och höll i bön och andakt för demokratin och våra folkvalda politiker.

En av anledningarna till att kyrkan tagit det här initiativet var enligt Magnus Haglund den lokalhistoriska kopplingen mellan Svenska kyrkan i Kungälvstrakten och nazismen under 1930- och 40-talen.

– Kyrkliga ledare var pronazistiska. Vi har ett ansvar att väldigt tydligt ta avstånd från det och se till att det inte händer igen, förklarar han.

Manifestationen arrangerades av Svenska kyrkan i Kungälv – Ytterby i samarbete med Segerstedtsinstitutet vid Göteborgs universitet, som arbetar mot radikalisering, extremism och politiskt våld. En av institutets forskare, Robin Andersson Malmros, talade om radikaliseringens mekanismer i både politiska och religiösa miljöer.

Magnus Haglund talade själv om antisemitismens rötter i kyrkohistorien och hur de tar sig uttryck i dag, också utanför den rent nazistiska miljön.

– Den smyger sig in även i andra sammanhang. Om man vill separera Jesus från hans judiska identitet så är det en antisemitisk tanke. Om man förnekar det judiska folkets koppling till sitt hemland så är det historieförfalskning. Att peka ut Israel specifikt och mana till bojkotter på ett sätt man inte gör med andra länder, är också ett exempel på när varningsklockor borde ringa, säger han.

Ett annat exempel på nutida antisemitism, som Haglund vill göra människor medvetna om, är satirbilder av israeliska judar som suger ut fattiga och politiska slagord om sionism.

– NMR använder medvetet begreppet sionism som ett sätt att maskera att de egentligen menar judar. Då kan de inte bli anklagade för hets mot folkgrupp, säger han och fortsätter:

– Samma slagord nästlar sig in i miljöer där människor inte är medvetna om att de säger precis samma sak. Jag skulle önska att fler grupper var snabba med att markera emot detta.

Inbjudna gäster under manifestationen var även rabbinen Uzi Levian från Göteborgs synagoga och journalisten Gabriel Confino från Israel.

Kyrkliga ledare var pronazistiska. Vi har ett ansvar att väldigt tydligt ta avstånd från det och se till att det inte händer igen.

Sann mångfald kräver olika åsikter, SVT!

Ledare Blott Sverige svenska stollerier har! Så skulle man kort kunna kommentera veckans uppmärksammade... lördag 30/5 00:00

Palestinier vägrade nödhjälp – sändes via Israel

Mellanöstern. Det historiskt första flygplanet från Förenade arabemiraten har landat i Israel, innehållande... lördag 30/5 11:00

Människovärdet blir synligt i coronatider

Ledare Debatten om den svenska coronastrategin fortsätter, och lär så göra under lång tid framöver. Något... torsdag 28/5 00:00

Människovärde fick ny ordförande

Abort. Föreningen Människovärde vill verka för ökad respekt för människans okränkbara värde. Nu har man... lördag 30/5 07:00

En föraktad, en våldsam och en oomvänd lärjunge

Apostlarnas olikheter (del 4/4), I närheten till Jesus blev själviska skatteindrivare, hatiska nationalister och... lördag 30/5 00:00

FN-kommitté stoppade utvisning av dödshotad konvertit

Asyl. FN:s kommitté för mänskliga rättigheter har stoppat utvisningen av den kristne konvertiten Mostafa,... fredag 29/5 20:00

En föraktad, en våldsam och en oomvänd lärjunge

Apostlarnas olikheter (del 4/4), I närheten till Jesus blev själviska skatteindrivare, hatiska nationalister och...

Hur kan jag sluta vara ”den duktiga flickan”?

Jag har alltid varit extremt högpresterande och har väldigt höga krav på mig. Jag skulle nog säga...

Socialistiska och liberala förbudskrav tog över svensk skola

Kampen om den svenska skolan (del 4/4). Efter 1990-talets friskolereform återfick Socialdemokraterna makten och inledde en rad samordnade...