Bidragen för deltagande i det kulturella utbytesprogrammet är små – de polska städerna hade ansökt om summor från 5 000 till 25 000 euro – men enligt TT beskriver kommissionen avslagen som en markering.
– EU:s värderingar och grundläggande rättigheter måste respekteras av medlemsländerna och deras myndigheter. Det är därför sex vänortsansökningar från polska städer som har infört ”hbtq-fria zoner” eller antagit resolutioner om ”familjerättigheter” har avslagits, skrev jämställdhetskommissionären Helena Dalli på Twitter.
Totalt fick 127 europeiska städer, varav åtta polska, sina ansökningar beviljade.
Kungörelsen lägger ytterligare sten på börda i den ansträngda relationen mellan Polen och Bryssel, och fick flera polska ministrar att gå i taket.
– Den här åtgärden är grundlös och olaglig, så jag har bett premiärministern att vidta avgörande åtgärder mot Europeiska kommissionen, sade justitieminister Zbigniew Ziobro vid en presskonferens, enligt polska oko.press.
– Kommissionären bryter mot stadgan om de grundläggande rättigheter som hon själv så gärna hänvisar till. Alla har rätt att vägra att agera i strid med sitt samvete, sade statssekreterare Marcin Warchoł.
Vice justitieminister Sebastian Kaleta höll en egen presskonferens i Warszawa.
– Vi kan se att EU bryter mot principen om jämlikhet mellan medlemsländerna. Att den som är emot hbtq-ideologi kommer att trakasseras av EU-kommissionen, sade han, enligt oko.press.
Ungefär en tredjedel av Polens territorium, cirka hundra städer och kommuner, har antagit deklarationer om den traditionella familjens rättigheter, och i vissa fall även deklarationer där man tar avstånd från vad man kallar ”hbtq-propaganda”, bland annat i skolorna.
Deklarationerna kom till som en reaktion på att Warszawas borgmästare i mars 2019 förklarat att hbtq-personer bör få mer stöd i skolorna och samhället.
Den organisation som uppges ha formulerat flera av deklarationerna, Ordo Iuris, påpekar att förvaltningsdomstolar i städerna Kraków, Kielce och Poznań funnit att de kontroversiella deklarationerna inte bryter mot landets författning.
”Att skapa bilden av Polen som ett land som bryter mot mänskliga rättigheter är bara möjligt genom att man tolkar fakta på ett felaktigt sätt och sprider halvsanningar, beskriver tyckande som bevis, struntar i lagens definitioner och bestämmelser och behandlar politiska aktivister med avvikande sexuell läggning som företrädare för de polska medborgarna”, skriver Ordo Iuris.
Sedan dess har dock förvaltningsdomstolar i Istebna och Klwów funnit att deklarationerna som dessa städer antagit strider mot den polska konstitutionen, som förbjuder diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet.