Nyheter

Polisen: Kriminella ”agenter” ett problem inom fotbollen

Enligt en ny rapport från polisen är olicensierade fotbollsagenter med koppling till organiserad brottslighet ett växande problem inom svensk fotboll.
Enligt en ny rapport från polisen är olicensierade fotbollsagenter med koppling till organiserad brottslighet ett växande problem inom svensk fotboll.

Agenter utan licens och med koppling till gängkriminalitet utgör ett växande problem inom svensk fotboll, enligt en ny rapport från polisen.

Publicerad Uppdaterad

Det har kommit larm tidigare om att det förekommer korruption inom svensk fotboll i samband med exempelvis spelarövergångar. I en ny rapport från polisens Nationella operativa avdelningen (Noa) bekräftas bilden.

Det finns aktörer med tydlig koppling till organiserad brottslighet som agerar som oseriösa fotbollsagenter, utan licens, på den svenska fotbollsmarknaden, enligt polisens rapport.

Framför allt riktar de gängkriminella in sig på spelare från socioekonomiskt svaga områden och det gäller både unga talanger och etablerade spelare.

”Det har förekommit att etablerade spelare har kapats från sina ordinarie agenter genom påverkan”, skriver polisen i sin rapport.

Oseriösa aktörer har hand om hela processen och det är endast när det ska skrivas kontrakt som den licensierade agenten deltar i affären, skriver myndigheten i sin rapport. Det är de licenserade agenterna som fakturerar klubbarna men det är den oseriösa förmedlaren som möjliggjort förmedlingen, vilket klubbarna troligen är medvetna om, enligt polisen.

Från och med den 1 oktober krävs det en licens från det Internationella fotbollsförbundet (Fifa) för att få agera som agenter, men polisen tror att även den licensen är ett slag i luften.

”Denna nya reglering kommer sannolikt inte påverka de oseriösa förmedlarna märkvärt eftersom de har både kontakter och resurser att fortsatt använda licenserade agenter som målvakter i förmedlingsprocessen”, skriver polisen.

Gängkriminella söker sig även aktivt till ungdomsturneringar och ungdomsakademier för att hitta framtida talanger som de i framtiden kan tjäna pengar på. Kriminella ska även ha kontakter inom akademierna i syfte att påverka allt från tränarbeslut till styrelsebeslut.

I nuläget är det framför allt ett problem i Stockholm, Göteborg och Malmö, men polisen tror att fenomenet med oseriösa fotbollsagenter i framtiden kommer att spridas i landet och till de lägre divisionerna.

Även damfotbollen, med sin ekonomiska tillväxt, riskerar att drabbas av oseriösa agenter i en större omfattning i framtiden, skriver polisen.

Powered by Labrador CMS