Israel världsledande
på vattenrening Målet är att bli självförsörjande
Inom ett par år är Israel självförsörjande på vatten. Samtidigt som vatten blir en bristvara i land efter land har Israel utvecklat en avancerad teknologi som gör havsvatten till färskvatten.Världens största anläggning för avsaltning av havsvatten ligger på Medelhavskusten vid staden Hadera, söder om Cesarea.
Anläggningen är redan i bruk och när den går för fullt producerar den 130 miljoner kubikmeter färskvatten på ett år.
Sedan tidigare har Israel en nästan lika stor anläggning i Ashkelon och en mindre i Palmachim strax söder om Tel Aviv. Regeringens mål är att uppnå 800 miljoner kubikmeter färskvatten per år inom en tioårsperiod. För att nå målet ska anläggningen i Palmachim byggas ut och ytterligare två byggas norr om Haifa.
Och det är hög tid, för torka har slagit hårt mot Israel och grannländerna under de senaste åren. I hela Israel talar man om hur torkan drabbat landet för tredje året i rad. I vissa städer har det inte regnat på sju år.
Regnperioden inleddes i oktober, men regnet har så här långt uteblivit. Inte sedan 1962 har landet upplevt en så torr novembermånad, och religiösa och sekulära judar har enats i offentliga böner om regn. Vattennivån i Gennesarets sjö är nu över en meter under den kritiska röda linjen; enbart under november sjönk vattenståndet med 20 centimeter.
Israels främste expert i vattenfrågor, geografiprofessor Eran Feitelson vid Hebrew university i Jerusalem, känner till Israels vattenbehov bättre än de flesta och har varit med och utvecklat den nya teknologin. Han menar att export av den nya kunskapen är på väg att bli en viktig inkomst för Israel.
– Vatten är ett stort problem i många länder i världen, både när det gäller vatten till jordbruk och till hushåll. Vi sålde våra kunskaper till Kanarieöarna redan för 20 år sedan. I dag är länder som Australien, Kina och flera länder i Afrika, Latinamerika och Asien på väg att börja använda vår teknologi. På flera platser handlar det om riktigt stora anläggningar, berättar Eran Feitelson.
Totalt har Israel sålt avsaltningsteknologin till 40 länder. 2009 uppgick exportvärdet av vattenteknologin till 1,5 miljarder US-dollar, och summan stiger för varje år.
Utvecklingen innebär att Israel har fyra huvudkällor för dricksvatten: Gennesarets sjö, grundvatten från en kustreservoar och från en reservoar under Västbanken, samt havsvatten. Vatten från Gennesaret leds i kanaler och rörledningar till Saronslätten och ända till norra Negev. Men vattenståndet i sjön har sjunkit dramatiskt efter den minimala nederbörden de senaste åren och myndigheterna vill reducera vattenuttaget från sjön så att det blir så lågt som möjligt.
De stora grundvattenreservoarerna ger vatten till Jerusalem genom fyra rörledningar. Eran Feitelson säger att reservoaren vid kusten utnyttjades till fullo redan före 1967, men att det finns mer att hämta från reservoarerna i norr och öst (Västbanken). Problemet är att vattentillförseln är låg.
– De här reservoarerna ligger under lager av jord och sten som regnvattnet sipprar igenom. Men när det nästan aldrig regnar blir tillförseln dålig och vi måste begränsa uttaget.
Eftersom Israel förutsåg den kommande vattenbristen lade myndigheterna om politiken. Fram till mitten av 1960-talet var det ett överordnat mål att Israel skulle vara självförsörjande med jordbruksvaror. Problemet var bara att odlingen krävde enorma mängder vatten.
– Från mitten av 1960-talet gav vi upp om att vara självförsörjande på mat och ändrade till odling av blommor och andra högvärdesvaror för export, som ger mycket mer betalt. Då gick vattenförbrukningen ner och intäkterna ökade betydligt, förklarar Feitelson.
Israel upptäckte också att de kunde köpa matvaror från grannländer till låg kostnad.
Ett annat problem var den stora avdunstningen på grund av det varma klimatet när stora områden vattnades. Det löste Israel genom att utveckla ett droppvattningssystem, en teknologi som i dag exporteras till hela världen. Med den tekniken får varje planta det vatten den behöver, när det behövs.
Ett tredje led i att lösa vattenkrisen är återvinning av använt vatten. Redan på 1970-talet började lantbruket utnyttja spillvatten i västra Negev. Under 1990-talet infördes rening av använt vatten i alla större städer. 2009 var 75 procent av allt vatten till jordbruket återanvänt vatten.
Men det senaste framsteget är alltså avsaltning av havsvatten, en teknik som Israel började utveckla för 20 år sedan. Den första riktigt stora anläggningen togs i bruk i Ashkelon 2005. Under de 20 år som gått har teknologin utvecklats mycket. Avsaltningen var också mycket mer energikrävande i början än den är i dag.
– Priset på det här vattnet är redan kostnadseffektivt och realistiskt för vanliga hushåll. I Jerusalem betalar man i dag en dollar per kubikmeter, så det här är ett stort framsteg, säger Eran Feitelson.
Processen för avsaltning av havsvatten kallas för omvänd osmos. Vattnet tvättas och silas genom flera membran. Ut kommer färskvatten, avfallsämnen och koncentrerat salt. Saltet återförs till havet.
– Problemet är att färskvattnet blir alltför rent. Det är helt utan smak och måste tillföras smakämnen och några mineraler för att folk ska tycka om det, säger Eran Feitelson.
I maj öppnade Israel den största avsaltningsanlägningen i världen i Hadera. Med sina 130 miljoner kubikmeter färskvatten om året täcker det 20 procent av den årliga förbrukningen i landets hushåll.
– Alla länder talar om att utnyttja havsvattnet. Israel har gjort det som alla andra talar om, säger Eran Feitelson.
Det finns avsaltningsanläggningar också i andra länder, som länderna vid Persiska viken. Eran Feitelson berättar att teknologin de använder inte är lika avancerad som i Israel. Anläggningarna kräver mycket energi, vilket gör kostnaderna för färskvattnet mycket högre än i Israel.
1959 fattade Israel det viktiga beslutet att förstatliga allt vatten i landet.
– Du kan äga en brunn eller en källa, men du äger inte vattnet i brunnen. Du måste ha tillstånd från staten för att använda dig av vattnet, berättar Eran Feitelson.
Det statliga bolag som styr över landets vattenförbrukning heter Mekorot.
– All vattenförbrukning mäts och vi kan kontrollera kvaliteten och ganska exakt hur mycket som förbrukas vid en viss tid och exakt var förbrukningen sker. Vi har det mest avancerade och unika kontrollsystemet för vatten i hela världen, säger Eran Feitelson.
John SolsvikDagenMagazinet
ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL
2 månader för 10 kr!
KÖP
Världen idag
DIGITAL
129,-
kr/månad
KÖP
Världen idag
PAPPER
189,-
kr/månad
KÖP