Saliga är de som hungrar och törstar efter rättfärdighet, för de ska bli mättade.
Matteusevangeliet 5:6

Världen idag

Den palestinske toppförhandlaren Saeb Erekat vårdas för covid-19 på ett sjukhus i västra Jerusalen. Saeb Erekat förhandlade fram Oslo-avtalet för PLO:s räkning och har fortsatt att spela en central roll i palestinsk politik. Foto: Nasser Shiyoukhi/AP/TT

PLO-topp vårdas för corona – på israeliskt sjukhus

Saeb Erekat, chefsförhandlare för palestiniernas paraplyorganisation PLO, har förts från Jeriko på Västbanken till ett israeliskt sjukhus för behandling av covid-19.

Han har tidigare beskyllt Israel för att ”legalisera apartheid”.

Nyheter · Publicerad 15:55, 19 okt 2020

Den 65-årige Saeb Erekat, som testades positivt för coronaviruset häromdagen, uppgavs i början ha haft lindriga symptom, skriver Times of Israel. Men i söndags fördes han i ambulans från sitt hem i Jeriko till Hadassahsjukhuset i västra Jerusalem, sedan hans tillstånd försämrats.

Saeb Erekat har varit PLO:s chefsförhandlare sedan 1995, och är enligt PLO-partiet Fatah i riskgrupp till följd av en lungtransplantation för tre år sedan. På sjukhuset har han till en början fått höga doser av syrgas, rapporterar Times of Israel.

Att familjen ville att Saeb Erekat skulle få vård i Israel och inte i Amman i Jordanien anses vara ett tecken på att hans tillstånd är dåligt, skriver tidningen.

Den palestinska myndigheten bröt i mitten av maj alla sina överenskommelser med Israel och USA, som en protest mot att Israel förklarade sin avsikt att ta delar av Samarien och Judeen, även kallat Västbanken, i besittning. Detta har bland annat påverkat palestiniers möjlighet att få tillstånd för vård i Israel, även om man nu alltså raskt skaffat fram ett tillstånd för Saeb Erekat.

När Israel för ett par år sedan antog en lag som slår fast att landet är det judiska folkets nationella hem sade Saeb Erekat att det var likamed att ”legalisera apartheid”, rapporterar Times of Israel.

Flera israeliska politiker anser att Israel borde ha passat på att utkräva olika eftergifter av palestinierna för att ge tillstånd för Saeb Erekats sjukhusvård. I synnerhet borde Israel ha krävt att PLO förmått Hamas att lämna ut israeliska civila som hålls som fångar i Gaza, liksom kvarlevorna av dödade israeliska soldater.

Knessetledamoten Bezalel Smotrich, från oppositionspartiet Yamina, säger enligt Times of Israel att det är ”varken är moraliskt eller logiskt” att Israel ska ge humanitär medicinsk vård ”till fienden” utan att kräva att israeler släpps från Gaza. Samma krav kommer från Knessetledamoten Michal Cotler-Wunsh i Blåvitt-alliansen.

Andra personer tycker att beslutet att vårda Saeb Erekat utan eftergifter var bra.

”Vi är inte som våra fiender – vi kommer alltid sträcka ut en hand för fred”, skriver debattören Hananya Naftali och önskar Saeb Erekat ett snabbt tillfrisknande.

På måndagen kom det dock uppgifter om att läget försämrats för PLO-ledaren. Enligt BBC har han nu sövts ner och vårdas i respirator.

På sjukhuset uppger man att man gör allt man kan för Saeb Erekat.

”På Hadassah behandlar vi varje patient som om det är vår enda patient”, sade sjukhusets direktör, Zeev Rothstein, på söndagen.

Ett folk som bejakar kallelsen att både synas och höras.

Ledarkrönika ”Vi för vår del kan inte hålla tyst med vad vi har sett och hört” (Apg 4:20). De här orden – Petrus... torsdag 26/11 00:00

Vi kan vara stolta över dem som gått före oss i tron.

Inför söndag Ps 24 ”Gör porten hög, gör dörren bred …” Så sjunger vi i adventspsalmen 107 i svenska psamboken.... fredag 27/11 00:00

Nu inleds rättegång för upploppet i Malmö

Brott. Busskurer krossades, lyktstolpar vältes och polisfordon utsattes för skadegörelse. Sex personer har... fredag 27/11 11:00

Många tror att problemet fortfarande stavas Israel

Israelkrönika I lördags lade den i nuläget mest kände sångaren i Egypten, Mohamed Ramadan, ut en bild på...