Öppna mina ögon, så att jag ser undren i din undervisning.
Psaltaren 119:18

Världen idag

Många franska judar utsätts för antisemitiska våldshandlingar. Bilden är från 2015 då fyra judar föll offer för den militanta islamisten Amedy Coulibaly i ett terrorattentat i sydöstra Paris. Foto: Louise Nordström / TT

Plan ska få franska judar att välja Israel

Många av Frankrikes judar förväntas emigrera inom de närmsta åren, bland annat på grund av en tilltagande antisemitism i det europeiska landet. Nu har Sionistiska världsorganisationen presenterat en plan för att hjälpa franska judar att emigrera till Israel.

Nyheter · Publicerad 07:10, 15 jul 2020

Sionistiska världsorganisationens vice ordförande, Yaakov Hagoel, avslöjade den nya planen, eller programmet, då han överlämnade det i form av ett brev till Israels migrationsminister, rapporterar bland annat den israeliska TV-kanalen Arutz Sheva

– Situationen i Frankrike försämras varje dag, mellan den försämrade ekonomiska situationen och en stigande antisemitism, kommenterade Hagoel. 

I en rapport från Amerikanska judiska kommittén (AJC), från januari i år, så uppgav 70 procent av franska judar att de blivit offer för antisemitism, över hälften att de utsatts för fysiskt våld i skolan, och ungefär hälften att de funderat på att lämna Frankrike, skriver den judisk-amerikanska tidningen Jewish Press, som också rapporterar om Sionistiska världsorganisationens nya plan. 

Samtidigt uppges antalet franska judar som har immigrerat till Frankrike ha minskat sedan 2015, vilket Sionistiska världsorganisationen menar beror på byråkratiska hinder och svårigheter för franska judar att integreras i Israel, vilket den nya planen är tänkt att råda bot på. 

Förslagen innefattar enligt Hagoel bland annat skapandet av en lista med arbetsgivare som är villiga att anställa invandrare i utbyte mot skatteförmåner eller bidrag, inrättandet av kontor i Frankrike för att underlätta migrationsprocessen, och anordnandet av en bostadsmässa. 

Frankrike har i dag Europas i särklass största judiska befolkning, både sett till numerären på cirka 450 000 och till andelen av befolkningen på 0,7 procent, enligt 2018 års siffror över den judiska världspopulationen från Berman Jewish Databank. Om man dessutom räknar in de anhöriga som skulle kunna få rätt att emigrera till Israel, så handlar det om cirka 700 000 personer sammanlagt, eller drygt en procent av den franska befolkningen. 

Jewish Press uppger att Sionistiska världsorganisationens plan för de franska judarna nu diskuteras på högsta nivå i Israel, och att planens mål är att “omedelbart föra cirka 50 000 judar som bor i Frankrike till Israel, och på sikt, till slut, ytterligare en halv miljon”. 

Totalt under hela förra årtiondet, 2010-talet, emigrerade ungefär en kvarts miljon människor till Israel, varav 38 000 från Frankrike, skriver den judiska nyhetssajten Vos Iz Neias, som hänvisar till data från Jewish Agency. 

Är makten viktigare än sanning för Harris?

Gästledare Demokraternas presidentkandidat Joe Biden har valt senator Kamala Harris som sin... lördag 15/8 00:00

Frågan är om du använder det du har fått?

Inför söndag 1 Korinthierbrevet 12:4–11 Jag var tio år gammal när jag på läger bad om att få bli andedöpt.... torsdag 13/8 00:10