Lär mig att göra din vilja, för du är min Gud. Låt din gode Ande leda mig på jämn mark
Psaltaren 143:10

Världen idag

Pingstpastor: Vi måste slå vakt om religionsfriheten

På sociala medier haglar de verbala attackerna mot pingstförsamlingar som, enligt Aftonbladet, ”missaktar homosexuella”. Pingstpastorn Josef Barkenbom betonar vikten av att kristna reagerar mot försök att tysta förkunnelse av Bibeln som Guds ord.

Nyheter · Publicerad 07:00, 4 jun 2022

Som Världen idag nyligen berättat om hävdar Aftonbladet att pingstförsamlingar ägnar sig åt ”omvändelseförsök” samt ”missaktning av homosexuella”. Hbtq-personen och liberale riksdagsledamoten Robert Hannah är en av dem som fick bensin på brasan efter tidningens artiklar.

”Pingstkyrkan får elva miljoner [kronor] av skattebetalarna årligen och har samtidigt pastorer som öppet predikar på sociala medier att homosexuella ska söka vård hos dem för att bli friska, det vill säga hetero. Bort med bidragen till Pingstkyrkan genast!” skriver Hannah på sitt Twitterkonto.

Josef Barkenbom, pingstpastor i Solna, publicerade ett Instagraminlägg i syfte att göra satir över det numera ofta använda begreppet ”omvändelseterapi”. Robert Hannah länkade till Barkenboms inlägg, som nu är borttaget, och svingar vilt mot pingstpastorn som, enligt Hannah, ”promotar omvändelseterapi för hbtq-personer” på Instagram.

Barkenbom betonar att pingstförsamlingar inte tvingar någon människa till något.

– Jag upplever att man inte vill att vi ska prata om vår tro på att vissa saker är synd eftersom det kan såra människor. Om någon kommer till min kyrka och ber om hjälp utifrån hur man ska tänka kring bibliska frågor är det mitt uppdrag som pastor att vägleda den personen.

Världen idag har tidigare skrivit om att flera partier vill kriminalisera det man kallar ”omvändelseterapi riktad mot hbtq-personer”. I en intervju med Aftonbladet bedyrar Robert Hannah att han inte tänker lämna sin riksdagsplats innan ett sådant förbud vunnit laga kraft.

– Konsekvensen av lagförslaget blir att man inte heller får hjälpa den medmänniska som av egen fri vilja söker en väg bort från homosexuella känslor, säger Josef Barkenbom.

Det är viktigt att kristna är vaksamma och reagerar mot försök att tysta pastorer från att predika omvändelse till Gud, menar han.

– Det är jätteallvarligt, allvarligare än många tror. Vi måste slå vakt om yttrandefrihet och religionsfrihet. Jag tror på dialog och har en podd där jag samtalar med människor med olika åsikter.

Om någon kommer till min kyrka och ber om hjälp utifrån hur man ska tänka kring bibliska frågor är det mitt uppdrag att vägleda den personen.

Efter protesterna – Kina lättar på vissa restriktioner

Kina. Kina lättar på vissa restriktioner i ett försök att dämpa protesterna. Men polisnärvaron i flera av... tisdag 29/11 18:00

Vill Pehrson underminera hela Kristerssons regering?

Ledare Liberalernas sedan i lördags ordinarie partiledare Johan Pehrson är en fullblodspolitiker, som i... tisdag 29/11 00:10

Ateistisk läkare fick allvarlig hjärnblödning – ”såg Jesus”

Uppenbarelse. Ett reportage i Göteborgs-Posten av det ovanligare slaget beskriver hur en kroatisk-svensk läkare... tisdag 29/11 15:00

Barnen offer för svensk familjepolitik

Ledare Den extrema svenska familjepolitiken har ett högt pris – som våra barn får betala.  Enligt en... tisdag 29/11 00:00