Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Det finns medlemmar i Filadelfiaförsamlingen som är starkt kritiska till Niklas Piensohos undervisning om homosexualitet. Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Piensohos bibelstudier väcker sorg hos medlemmar i Filadelfia

Bibelstudierna ”Brännande frågor”, där Niklas Piensoho ifrågasatt den klassiska kristna synen på utlevd homosexualitet, väcker reaktioner i församlingen.

– Ett svek främst mot dem som går förlorade, säger en av de medlemmar som Världen idag talat med och som inte delar pastorns syn.

Nyheter · Publicerad 10:12, 30 mar 2023

Världen idag har under hösten skrivit om de resonemang gällande utlevd homosexualitet som pastorn Niklas Piensoho fört fram i ett par bibelstudier.

I bibelstudierna har han sagt att det ingenstans i Bibeln ordagrant står att utlevd homosexualitet är synd och att den som lever i en samkönad relation kan vara ledare i en församling om man är lämplig.

Han har i olika sammanhang fått kritik för detta och har också valt att ”göra några nyanseringar” i ämnet. Han har dock inte backat från sina uttalanden.

Världen idag har talat med några Filadelfia­medlemmar som är kritiska till Piensohos undervisning.

– Jag var med på ett bibelstudium i församlingen där en av medlemmarna öppet konfronterade Niklas under mötet med anledning av att han framförde tanken på att Bibeln inte lär att utlevd homosexualitet skulle vara synd, säger en medlem som vill vara anonym.

Medlemmen vidhåller att inspelet nonchalerades och mer eller mindre skojades bort.

– Hela situationen var så otroligt märklig i en församling som under hela sin historia stått för klassisk bibeltro. Ingen annan på bibelstudiet uttryckte sin åsikt i ämnet – åt något håll. Tystnaden var konstig, säger medlemmen.

Samme medlem menar sig känna till 30–40 medlemmar – bara i sin egen bekantskapskrets – som lämnat eller inte längre går till Filadelfiakyrkan.

– Jag känner en stor sorg över denna läromässiga förändring. Den är i mina ögon helt förödande. Men det är inte Niklas som ska få mig att lämna ”Filla”. Det är han som måste gå. I mina ögon har han helt förbrukat sitt mandat som förkunnare här.

En annan medlem – som uppger att denne varit med i församlingen i åtskilliga decennier och aldrig haft eller har något agg mot sin föreståndare – anser att undervisningen varit manipulerande.

– Förkunnar man på en plattform kan man inte ena sekunden framföra vad Guds ord säger och sedan – när man tycker att det passar – mena något i stil med ”men vem är jag som ska uttyda vad Bibeln egentligen vill säga oss här?” För vad ska vi säga till människor som kämpar med sin sexualitet och kommer till vår kyrka? Gud renar oss ju om vi bekänner våra synder och omvänder oss, men om ingen berättar vad Bibeln säger om detta, vilket ansvar har vi för deras evighet? frågar denne retoriskt.

En annan medlem som Världen idag talat med är inne på samma linje och uttycker sig så här:

– Det är allvarligt när en förkunnare på utvalda ämnen börjar tvista med Guds ord, att få det till att det Bibeln solklart kallar för synd nu inte är synd. Jag hajade till under bibelstudierna och associerade direkt till ormen i 1 Mos ”Skulle Gud ha sagt?” och Paulus varningar till Timoteus om falska läror i yttersta tiden.

Han önskar att fler pastorer inom pingströrelsen öppet går ut och tar avstånd från Niklas Piensohos undervisning.

– Vad är man rädd för i den position man har? Att inte vara politiskt korrekt? Att ta en hbtq-debatt internt och externt? Jag ser det som ett enormt svek mot oss som enskilda medlemmar, men framför allt mot dem som kommer att gå förlorade.

Världen idag har bett Niklas Piensoho att kommentera de kritiska medlemmarnas påståenden, men han svarar per mejl att han avböjer.

När tidningen når Filadelfias ordförande, Lennart Edström, per telefon och återger kritiken, konstaterar han att han inte alls känner igen sig i beskrivningen av att det skulle handla om en förödande läromässig förändring och en manipulerande förkunnelse.

– Jag köper det inte för fem öre, säger han.

Ordföranden vänder sig också starkt emot att kritikerna valt att vara anonyma.

– När man inte törs stå för vad man säger och tycker, då sprider man bara en massa dynga, säger han.

Filadelfiakyrkan i Stockholm är landets största pingstförsamling och ses som ett flaggskepp för pingströrelsen. Niklas Piensoho har varit föreståndare i församlingen sedan oktober 2006.

Den här artikeln skulle ha publicerats i Världen idags papperstidning torsdagen den 30 mars, men på grund av ett fel på tryckeriet uteblev den i upplagan som delas ut i södra och mellersta Sverige. Artikeln kommer publiceras i tidningen den 4 april i stället. Vi beklagar detta.

Jag känner en stor sorg över denna läromässiga förändring.

Kinesisk expert: Labb kan vara ursprung till coronaviruset

Kina. Det kan inte uteslutas att coronaviruset ursprungligen kom från ett laboratorium. Det säger George... torsdag 1/6 22:00

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00