Var och en som upphöjer sig själv ska bli förödmjukad, men den som ödmjukar sig ska bli upphöjd.
Lukasevangeliet 14:11

Världen idag

Piensoho: Står inte ordagrant att utlevd homosexualitet är synd

Den som lever i en samkönad sexuell relation kan vara såväl medlem som ledare i en kristen församling. Det säger Niklas Piensoho, pastor och föreståndare i Sveriges största pingstförsamling, Filadelfiakyrkan i Stockholm.

Han påstår vidare att Bibeln inte ordagrant anger att utlevd homosexualitet är synd.

Nyheter · Publicerad 07:00, 8 nov 2022

Världen idag har under en tid känt till att Niklas Piensoho, i den pågående bibelstudieserien ”Brännande frågor”, avsett att förkunna om samkönade relationer utifrån ett synsätt som frångår den historiska kyrkans och pingströrelsens bibelsyn om sexuellt samliv som hemmahörande enbart i ett äktenskap mellan en kvinna och en man.

Med anledning av uppgifterna har Världen idag, sedan några veckor tillbaka, sökt Niklas Piensoho för en intervju, men utan att få svar på vår intervjuförfrågan.

I bibelstudiet med rubriken ”Sodom & Gomorra”, som går att ta del av på Filadelfiakyrkans Youtubekanal, ger Piensoho nu uttryck för sitt synsätt. I bibelstudiet belyser han situationen när en person i församlingen, i förtroende inför pastorn, berättar att denne är attraherad av människor av samma kön och har varit så under hela sitt liv.

– Hur ska vi vägleda de här människorna? Det funderar jag på, säger han.

Piensoho menar att bibelberättelsen om Sodom och Gomorra ”satt tonen” för kristenhetens syn på sexuella handlingar mellan människor av samma kön.

– Inget av de övriga bibelsammanhang som refererar till Sodom och Gomorra verkar tala om sexuella handlingar mellan människor av samma kön. Några texter pekar åt sexuell omoral, men majoriteten av texter talar om social orättvisa, självupptagenhet, att kränka andra människors rätt, hävdar han.

Paulus ord om homosexuella handlingar säger han att han ska återkomma till i ett kommande bibelstudium.

I slutet av bibelstudiet svarar Niklas Piensoho på frågor. En fråga är den om en person som lever i en samkönad sexuell relation kan vara pastor eller ledare i en kristen församling.

– Ja, om man är lämplig kan man vara det. Det är en fråga om att inför Gud pröva: Har den här personen ett förhållningssätt, ett lärjungaskap, en önskan om att leva ut sin tro som vi kan vara glada för? Då kan man vara ledare, svarar Piensoho som en del av ett längre resonemang.

Niklas Piensoho utlovar sitt svar på frågan om alla samkönade sexuella handlingar är fel i samband med det uppföljande bibelstudiet senare under den här veckan.

I det redan publicerade seminariet hävdar han dock att det inte någonstans i Bibeln ordagrant står att utlevd homosexualitet är synd.

Han menar också att detta inte är ett uttryck för att församlingen blivit mer liberal.

Piensoho säger att han inte avvikit från pingströrelsens äktenskapssyn om en man och en kvinna samt betonar att han inte kommer att säga ja till att viga samkönade par som söker sig till församlingen.

Många kristna teologer vänder sig starkt mot ett sådan bibeltolkning som Piensoho verkar göra.

”Det finns ingenting i Bibeln som ger stöd för utlevd homosexualitet”, har exempelvis teologen Stefan Gustavsson sagt till Världen idag.

Inget av de övriga bibelsammanhang som refererar till Sodom & Gomorra verkar tala om sexuella handlingar mellan människor av samma kön.

Fysikpriset till forskare i Lund

Vetenskap. Anne L’Huillier, fransksvenska verksam vid Lunds universitet, tilldelas årets Nobelpris i fysik.... tisdag 3/10 19:00

Det andra inte talar om måste kyrkan förkunna

Ledare Hur får en människa det rätt ställt med Gud? Eller formulerat personligt med fångvaktarens ord till... tisdag 3/10 00:10

Vi är begränsade – men Gud är obegränsad

Ungkrönika I somras var jag i Schweiz för första gången och fick äntligen se Alperna. En helt fantastisk... tisdag 3/10 00:00