Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden
1 Petrusbrevet 1:5

Världen idag

Påvens Irakbesök satte fokus på utsatta kristna

Under den gångna helgen har flera stora medier uppmärksammat den kristna befolkningens situation i Irak. Anledningen är påve Franciskus vistelse i landet, vars huvudsyfte var att visa stöd för denna utsatta minoritet.

Nyheter · Publicerad 16:12, 8 mar 2021

Världen idag har vid flera tillfällen lyft den kristna minoritetens utsatthet i både Syrien och Irak. I dagarna har situationen även uppmärksammats av Sveriges stora medier, med anledning av påvens fyra dagar långa besök i Irak.

Både SVT:s riksnyheter och TV4 Nyheterna rapporterade att resan framför allt handlade om att stödja den kristna befolkningen, som drabbats hårt av terror och förföljelse.

TV4:s utrikeskorrespondent Terese Cristiansson konstaterade att antalet kristna i Irak har sjunkit från 2 miljoner till omkring 200 000.

– Det [påvens besök] är ett sätt att uppmuntra de få som är kvar att stanna kvar här och kanske locka tillbaka en del av de som har flytt, att visa att den kristna världen utanför Irak visar dem sitt stöd, sade hon.

Påven var märkbart rörd då han på plats bland ruinerna i miljonstaden Mosul ledde en bön för stadens offer.

– Hur grymt är det inte att det här landet, civilisationens vagga, drabbades av ett sådant barbari, sade han.

Från Mosul reste han vidare till Karakosh, en av Iraks äldsta kristna städer, vars invånare fortfarande pratar en dialekt av den arameiska som Jesus tros ha talat.

Karakosh skövlades av IS och en stor del av invånarna flydde. Sedan terrorgruppen drevs ut 2017 har återvändare slitit för att bygga upp staden igen.

– Detta mycket viktiga besök kommer att höja vår moral efter år av svårigheter, problem och krig, sade den lokala prästen George Jahoula.

Under sina framträdanden i landet pekade påven, enligt AFP, på att de kristna måste få en mer framträdande roll i samhället ”med fullständiga rättigheter, friheter och förpliktelser”.

– De kristnas närvaro, och deras bidrag till livet i denna nation har sedan urminnes tider utgjort ett rikt arv, som de vill fortsätta att dela med sig av, sade han.

Resan är samtidigt ett led i påvens uttalade ambition att förbättra relationen till den muslimska världen och att stärka Vatikanens interreligiösa relationer. Han besökte därför Iraks högsta shiamuslimska ledare, storayatollan Ali al-Sistani, och även där diskuterades den kristna minoritetens utsatta ställning i landet.

Efter mötet fortsatte Franciskus resa till Ur, en av världens första städer och födelseort för judendomens, kristendomens och islams gemensamma portalgestalt Abraham.

– Allt började här, sade påven under en interreligiös gudstjänst, som samlade representanter för Iraks olika trosinriktningar.

Omgiven av muslimska, kristna, yazidiska, zoroastriska, mandeanska och kakaiska företrädare fördömde Franciskus terrorgruppen IS våld mot minoriteter och manade till enighet.

Påve Franciskus avslutade sin resa med att leda en mässa på fotbollsarenan Franso Hariri i Erbil, där han talade inför tusentals människor.

– Under min tid tillsammans med er har jag hört berättelser om sorg och saknad, men också om hopp och enighet, sade han bland annat.

Detta mycket viktiga besök kommer att höja vår moral efter år av svårigheter, problem och krig.

Organisationer larmar: Tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer

Ekonomi. Ökade kostnader för mat, el och räntor gör det svårt för familjer att få ihop vardagen och barnen... måndag 20/3 13:00

Veckans KD-affär vittnar om en partikultur på glid

Ledare För ett halvår sedan fick Kristdemokraterna gå in i regering som näst starkaste parti. Det var en... lördag 18/3 00:10