Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Pastor utmanade Trudeaus maktutövning – frias nu av domstol

Kanadensiske pastorn Artur Pawlowski har vid upprepade tillfällen arresterats, anklagad för brott mot premiärminister Justin Trudeaus kritiserade undantagslagar. Nu har en domstol gett Pawlowski upprättelse samt bestämt att utdömda böter ska återbetalas.

Nyheter · Publicerad 00:00, 29 jul 2022

Världen idag har tidigare berättat om hur kanadensiske pastorn Artur Pawlowski vid flera tillfällen gripits av polis, anklagad för att ha hållit gudstjänster med fler närvarande människor än vad coronarestriktionerna tillät.

Nu har en kanadensisk domstol gett den omskrivne pastorn upprättelse. En enhällig domstol har beslutat att böter som tidigare tilldömts Artur Pawlowski ska återbetalas, uppger Christian Post.

”Rätten fattade ett enhälligt, sunt beslut som upphävde föraktet mot min klient”, skriver Pawlowskis advokat Sarah Miller i ett uttalande som sajten återger.

Artur Pawlowski, som bland annat suttit 50 dagar i en isoleringscell för att ha hållit tal till de kanadensiska lastbilschaufförer som deltog i protester mot pandemirestriktionerna, medger att han tvivlat på det kanadensiska rättssystemet. Nu uttrycker han tacksamhet och säger sig ha blivit ”mållös” av beskedet om upprättelse.

Under en tid införde Kanadas premiärminister Justin Trudeau och hans regering hårda undantagslagar som man hävdade var smittskyddsåtgärder. Kritiker gick till hårt angrepp mot Trudeaus maktutövning som man ansåg påminde om en auktoritär regims agerande snarare än handlingar som anstår en västerländsk demokrati.

Republikanske kongressledamoten Yvette Herrell föreslog i vintras att USA skulle ge kanadensiska demonstranter tillfälligt uppehållstillstånd så länge som Justin Trudeau hotade med undantagslagar. Trudeau har även kritiserats i EU-parlamentet för att ha kränkt medborgerliga rättigheter i samband med lastbilskonvojen, en händelse som Världen idag tidigare berättat om.

På frågan om han skulle agerat annorlunda om han var tvungen att göra om den här tiden svarar Artur Pawlowski klart och tydligt nej.

– Allt vad jag gjorde, det gjorde jag från hjärtat, säger han enligt Christian Post.

Artur Pawlowskis önskan är att kanadensiska regeringstjänstemän ska se domstolsbeslutet som en order att låta människor leva sina liv i frihet samt respektera fundamentala medborgerliga rättigheter, skriver sajten.

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Internt stöd för Trump efter razzia

USA. Att den federala polisen FBI har sökt igenom Donald Trumps egendom Mar-a-Lago i Florida har utlöst... torsdag 11/8 14:00

Låt oss ivrigt söka vinna Andens gåvor

Krönikor Måndag morgon i Kenya. Huvuduppdraget med kampanj och kvinnokonferens var avklarat. Människor hade... torsdag 11/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier