Bevara det goda som anförtrotts dig genom den helige Ande som bor i oss.
2 Timoteusbrevet 1:14

Världen idag

Pastor utmanade Trudeaus maktutövning – frias nu av domstol

Kanadensiske pastorn Artur Pawlowski har vid upprepade tillfällen arresterats, anklagad för brott mot premiärminister Justin Trudeaus kritiserade undantagslagar. Nu har en domstol gett Pawlowski upprättelse samt bestämt att utdömda böter ska återbetalas.

Nyheter · Publicerad 00:00, 29 jul 2022

Världen idag har tidigare berättat om hur kanadensiske pastorn Artur Pawlowski vid flera tillfällen gripits av polis, anklagad för att ha hållit gudstjänster med fler närvarande människor än vad coronarestriktionerna tillät.

Nu har en kanadensisk domstol gett den omskrivne pastorn upprättelse. En enhällig domstol har beslutat att böter som tidigare tilldömts Artur Pawlowski ska återbetalas, uppger Christian Post.

”Rätten fattade ett enhälligt, sunt beslut som upphävde föraktet mot min klient”, skriver Pawlowskis advokat Sarah Miller i ett uttalande som sajten återger.

Artur Pawlowski, som bland annat suttit 50 dagar i en isoleringscell för att ha hållit tal till de kanadensiska lastbilschaufförer som deltog i protester mot pandemirestriktionerna, medger att han tvivlat på det kanadensiska rättssystemet. Nu uttrycker han tacksamhet och säger sig ha blivit ”mållös” av beskedet om upprättelse.

Under en tid införde Kanadas premiärminister Justin Trudeau och hans regering hårda undantagslagar som man hävdade var smittskyddsåtgärder. Kritiker gick till hårt angrepp mot Trudeaus maktutövning som man ansåg påminde om en auktoritär regims agerande snarare än handlingar som anstår en västerländsk demokrati.

Republikanske kongressledamoten Yvette Herrell föreslog i vintras att USA skulle ge kanadensiska demonstranter tillfälligt uppehållstillstånd så länge som Justin Trudeau hotade med undantagslagar. Trudeau har även kritiserats i EU-parlamentet för att ha kränkt medborgerliga rättigheter i samband med lastbilskonvojen, en händelse som Världen idag tidigare berättat om.

På frågan om han skulle agerat annorlunda om han var tvungen att göra om den här tiden svarar Artur Pawlowski klart och tydligt nej.

– Allt vad jag gjorde, det gjorde jag från hjärtat, säger han enligt Christian Post.

Artur Pawlowskis önskan är att kanadensiska regeringstjänstemän ska se domstolsbeslutet som en order att låta människor leva sina liv i frihet samt respektera fundamentala medborgerliga rättigheter, skriver sajten.

Nya frihetsvindar i spåren av Kinas absurt hårda coronapolitik

Ledare Folkliga protester på gator och torg är det vanligaste sättet för medborgarna att nå politisk... onsdag 30/11 00:10

Efter protesterna – Kina lättar på vissa restriktioner

Kina. Kina lättar på vissa restriktioner i ett försök att dämpa protesterna. Men polisnärvaron i flera av... tisdag 29/11 18:00

Var kan en jude gå med högburet huvud?

Israelkrönika USA diskuterar i dagarna antisemitism. Diskussionen har pågått länge redan, men efter att rapparen... onsdag 30/11 00:00