Under sång och dans ska man säga: ”Alla mina källor har jag i dig.”
Psaltaren 87:7

Världen idag

Palestinska tv-tittare fick nyligen höra att judar själva är orsak till den nazistiska förföljelse som ägde rum i Europa på 30-talet. Bilden visar ett annat palestinskt tv-program. Foto: Majdi Mohammed/AP/TT

Palestinsk tv: Judars ondska bakom 30-talets förföljelse

Åren med ökande judeförföljelser strax före andra världskriget var det ”pris” som judarna betalade ”för sina konspirationer och ondska i Europas länder”. Med de orden presenterades nyligen ett avsnitt om Adolf Hitlers väg till makten i Tyskland av en programledare i palestinsk tv.

Nyheter · Publicerad 07:00, 29 jan 2021

Palestinian Media Watch har översatt den presentation av en tv-series avsnitt som görs av en programledare i palestinsk tv den 23 januari, från arabiska till engelska.

”I detta avsnitt, med rubriken 'Hitlers väg till makten', kommer vi att tala om den mycket känsliga tiden mellan 1929 och 1935. ‎Detta är perioden då sionismen försvagades och nästan försvann. [...] Förberedelserna inför andra världskriget började, och detta är perioden då den sionistiska rörelsen betalade priset för sina konspirationer och sin ondska i Europas länder.”‎

Avsnittet ingår i en israelisk dokumentär från 1981, Pillar of Fire (Eldpelaren), och som just nu visas i vissa delar i palestinsk tv.

Enligt Palestinian Media Watch framställs dokumentären på ett sätt som ”feltolkar – och även felöversätter – originalet på ett sådant sätt att den framhåller ett palestinskt och till och med antisemitiskt perspektiv”.

Palestinian Media Watch påpekar att inslaget sändes bara några dagar före den internationella minnesdagen för Förintelsens offer den 27 januari, och att programledarens ordval är i linje med hur palestinska företrädare har uttryckt sig om judarna i Europa.

I ett tal inför Palestinska nationella rådet 2018 sade den palestinske presidenten Mahmoud Abbas att Förintelsen inte berodde på antisemitism utan på judarnas ”sociala beteende, som hade att göra med ocker, banker och sådant”.

Enligt en undersökning gjord av organisationen ADL år 2014 ansåg 87 procent av de tillfrågade i Gaza och på Västbanken att påståendet ”människor hatar judar på grund av judarnas beteende” troligen var sant. Som jämförelse var andelen i Sverige 11 procent, när frågan ställdes 2019.

Senast i november kallades ”Sions vises protokoll” för ”en mycket viktig bok” i palestinsk tv. Skriften innehåller påståenden om en judisk sammansvärjning med mål att uppnå världsherravälde, och är sedan länge avslöjad som antisemitisk propaganda skapad av den tsarryska säkerhetstjänsten.

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10