Nyheter

”Oroande trend i Egypten”

I november 2011 tvingades Yitzhak Levanon, Israels ambassadör i Egypten, att fly från Kairo. I dag har han många frågetecken kring relationen mellan de båda länderna.– Jag tror att det blir nödvändigt att förklara för de nya ledarna i Egypten att alternativet till fred med Israel är en mardröm vi alla vill undvika, säger han.

Under våldsamma upplopp stormades den israeliska ambassaden i Kairo 9 september 2011. Efter att israeliska säkerhetsstyrkor genomfört en räddningsaktion fördes den inspärrade ambassadpersonalen ut i säkerhet, innan ambassaden sattes i brand. I november kallades ambassadör Yitzhak Levanon hem. Israel vill nu etablera sin närvaro på nytt i Kairo, men har än så länge inte fått någon lokal till sin ambassad. – Ingen vågar hyra ut lokaler till en ny israelisk ambassad. Det oroar mig. Jag tycker att trenden i Egypten gentemot Israel inte är god. Det är bara några dagar sedan ledaren för utrikeskommittén i det nyvalda parlamentet uttalade sig för en världsomspännande bojkott mot alla forum som samarbetar med Israel, säger Yitzhak Levanon.	
Ambassadören kom till Egypten för 30 år sedan och har följt utvecklingen i Egypten under president Hosni Mubarak från insidan.
– Mycket av det jag såg och upplevde under Mubarak var värt kritik. Han hade mycket god kontakt med Israel på toppnivå, men förtryckte sitt eget folk. Det nya egyptiska parlamentet har en muslimsk majoritet på över 70 procent, men lyckligtvis har det så här långt inte tagits något initiativ för att ändra relationen till Israel. Jag hör att de fortfarande står fast vid alla avtal de ingått med Israel, men muntliga uttalanden räcker inte, säger han.
Yitzhak Levanon oroas av de extremistiska ideologier som nådde framgångar i det egyptiska valet. 
– Fred med Israel bör vara av lika stort intresse för Egypten som för Israel. Fredsavtalet står på tre ben: Egypten, Israel och USA, med 1,5 miljarder dollar i årligt stöd till Egypten från USA. Försäljningen av gas till Israel ger också Egypten över en miljard dollar i intäkter. Överger de fredsavtalet går de miste om medel de är i stort behov av, samtidigt som landet är nära konkurs, säger ambassadören.
Turismen har varit en av Egyptens största inkomstkällor, och den har minskat drastiskt till följd av oroligheterna i landet. Yitzhak Levanon menar att det egyptiska parlament måste öka säkerheten i landet för att få tillbaka turisterna och därigenom få näringslivet på benen igen.Han är också orolig för de många terrordåden på Sinaihalvön det senaste året.– Den ökande terrorn i Sinai är en explosiv och komplex situation. En av grunderna är missnöje från beduinerna som anklagar Egypten för att inte ha gjort tillräckligt för att förbättra deras villkor. Det har folket i Sinai faktiskt rätt i, säger ambassadören.   

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS