Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Organisationen American Muslims for Palestine har som mål att utplåna staten Israel, enligt en nyligen publicerad video. Foto: Saurabh Das/AP/TT

Organisation uppmanar till amerikansk intifada

I en nyligen publicerad video avslöjas organisationen American Muslims for Palestine (AMP) som grovt antisemitisk. Bland annat presenteras uttalanden som gjorts av ledare för AMP. ”Jag vill personligen sätta eld på Israel och alla israeler i landet och se dem brinna till aska. Brinn era svin. #Jag hatar er”, twittrar Neveen Ayesh, vd för AMP i Missouri.

Nyheter · Publicerad 16:30, 8 aug 2019

”Lita aldrig på en jude” är ytterligare ett av Neveen Ayesh uttalanden på Twitter, där hon även har uttryckt stöd för terrororganisationen Hamas och kallat att vara jude för ”ett brott som förtjänar repet”, allt enligt en video som producerats av Canary Mission.

Canary Mission granskar och dokumenterar organisationer och personer som förespråkar hat mot USA, Israel och judar på nordamerikanska universitet, bland annat inom den så kallade BDS-rörelsen, som uppmanar till bojkott, desinvestering och sanktioner emot staten Israel.

I ett av videons inslag säger Jonathan Schanzer, före detta tjänsteman på USA:s finansdepartement:

– AMP är utan tvivel den ledande BDS-organisationen i USA [och] huvudsponsor för det anti-israeliska campusnätverket Students for Justice in Palestine [SJP], konstaterar han.

Både AMP och SJP har grundats av Hatem Bazian, professor vid Berkeleyuniversitetet, och enligt Canary Mission har AMP blivit en av de ledande grupperna i att erbjuda antisionistisk träning och utbildning för studenter och anti-Israelaktivister.

Hatem Bazian har bland annat uppmanat till våldsamt uppror i USA.

– Det är på tiden att vi får en intifada i det här landet som kan förändra den politiska dynamiken i grunden, säger han i ett av videons inslag.

I ett inlägg på sociala medier skriver Bazian: ”Den judiska nationen är sionismens centrala myt. Den behöver avlivas.”

Enligt Canary Mission är AMP:s mål att utplåna staten Israel. Organisationens strategi är att influera det amerikanska samhället inom fyra viktiga områden: universitetsaktivism, lobbying i kongressen, påverkan på vänsterextrema gruppers politik och genom att vända amerikanska judar emot Israel.

Bland annat tränas människor att agera politiskt, och under den årliga Palestine Advocacy Day får dessa aktivister möta kongressledamöter.

En av aktivisterna är Leena Yousef i Chicago.

”Jag tror på Förintelsen. Det är en av mina favoritdelar av historien”, twittrar hon. I ett annat inlägg kallar hon sionister för ”jordens avskum”: ”Kommer ni ihåg Hitler? Han borde ha gjort sig av med dem alla”, skriver hon.

AMP ska även ha börjat infiltrera judiska organisationer såsom Jewish Voice for Peace och den vänsterextrema gruppen IfNotNow, som man har ingått partnerskap med.

AMP beskriver sig själva som ”en nationell gräsrotsbaserad organisation som ägnar sig åt att utbilda den amerikanska allmänheten om Palestina och dess rika kulturella, historiska och religiösa arv”.

”Kommer ni ihåg Hitler? Han borde ha gjort sig av med dem alla [judarna].”

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...

Nytt projekt: Trampar på spannmål för ökad skörd

Forskare i Lund undersöker om spannmålsskörden kan bli större om grödorna trampas ner. På ett försöksfält utanför Lomma trampas sädesstråna...