Detta är slutsatsen, när allt blivit hört: Frukta Gud och håll hans bud, det gäller alla människor.
Predikaren 12:13

Världen idag

Organisation: Ökad risk för korruption i Sverige

Sverige anses alltjämt tillhöra världens minst korrupta länder. Organisationen Transparency International Sverige anser dock att det råder tydliga tecken på ökad risk för korruption i både offentlig och privat sektor, skriver Dagens Nyheter.

Nyheter · Publicerad 17:00, 26 jan 2022

Transparency International har under det senaste decenniet årligen mätt korruptionsnivån i den offentliga sektorn i 180 länder. Sverige tillhör skaran av länder som anses vara minst korrupta, men Coronakommissionens svårigheter att få ut handlingar och beslut från regeringskansliets krisgruppsmöten är, enligt organisationen, ett av flera illavarslande tecken.

– Mörkläggning är motsatsen till öppenhet och insyn, och därmed ett första steg till ökad risk för korruption, säger Ulrik Åshuvud, styrelseordförande i Transparency International Sverige, till DN.

Misstankarna om mutbrott mellan Vårdexpressen och tjänstemän i Region Skåne, faktumet att svenska storbolag som Ericsson och Telia figurerar i USA:s topplista över företag som fått utdömda sanktioner samt svenska bankers brister i arbetet mot penningtvätt är andra exempel. Organisationen riktar även kritik mot tillsättningsprocesser av generaldirektörer, landshövdingar, överbefälhavare och andra nyckelpersoner, skriver DN.

– Svenskarna är vana vid att vara ”bäst i klassen”. Lägger man ihop alla exempel blir bilden av Sverige som ett föredöme en annan, menar Ulrik Åshuvud.

Transparency International Sverige betonar behovet av ökad insyn i samband med offentliga upphandlingar. Organisationen menar även att regler om längre väntetid mellan byte från offentlig till privat anställning skulle vara av godo.

– Korruption handlar inte bara pengar som i mutor, utan minst lika mycket om tjänster och gentjänster, så kallad vänskapskorruption.

Tiden med pandemin har orsakat skada på demokratin i demokratiska länder, menar organisationen.

– Covid-19 har inte bara i auktoritära utan även i demokratiska stater lett till minskad insyn för medborgarna. Att börja göra upp om viktiga samhällsfrågor i stängda rum innebär ett signalvärde som kan sprida sig och ge korruptionsrisken ett starkare fäste i alla delar av samhället, säger Ulrik Åshuvud till DN.

Det mest korrupta landet 2021 var, enligt Transparency International, Sysdsudan följt av Syrien, Somalia, Venezuela, Yemen, Nordkorea och Afghanistan. Det minst korrupta länderna var Danmark, Finland och Nya Zeeland.

Mörkläggning är motsatsen till öppenhet och insyn, och därmed ett första steg till ökad risk för korruption.

Kriminella har arbetat som coacher till gängavhoppare

Gängkriminalitet. SVT:s Uppdrag granskning (UG) avslöjade nyligen flera fall där aktiva kriminella arbetat hos... onsdag 1/2 20:00

Hbtq och medlemskap blir en nyckelfråga för svenska frikyrkor

Ledare Vi står inför ett viktigt och kanske även avgörande år för våra stora kristna samfund. Det gäller... torsdag 2/2 00:10

Dolly Parton släpper ny låt: ”Gud gav mig den i en dröm”

Musik. I en dröm upplevde den kristna artisten Dolly Parton att hon mötte Gud, som var bekymrad över det... onsdag 1/2 18:00

Visst är en tvåstatslösning möjlig – om vissa kriterier uppfylls …

Israelkommentar ”En tvåstatslösning skulle lösa konflikten mellan Israel och palestinier, för om det fanns två... torsdag 2/2 00:00