Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Organisation: Ökad risk för korruption i Sverige

Sverige anses alltjämt tillhöra världens minst korrupta länder. Organisationen Transparency International Sverige anser dock att det råder tydliga tecken på ökad risk för korruption i både offentlig och privat sektor, skriver Dagens Nyheter.

Nyheter · Publicerad 17:00, 26 jan 2022

Transparency International har under det senaste decenniet årligen mätt korruptionsnivån i den offentliga sektorn i 180 länder. Sverige tillhör skaran av länder som anses vara minst korrupta, men Coronakommissionens svårigheter att få ut handlingar och beslut från regeringskansliets krisgruppsmöten är, enligt organisationen, ett av flera illavarslande tecken.

– Mörkläggning är motsatsen till öppenhet och insyn, och därmed ett första steg till ökad risk för korruption, säger Ulrik Åshuvud, styrelseordförande i Transparency International Sverige, till DN.

Misstankarna om mutbrott mellan Vårdexpressen och tjänstemän i Region Skåne, faktumet att svenska storbolag som Ericsson och Telia figurerar i USA:s topplista över företag som fått utdömda sanktioner samt svenska bankers brister i arbetet mot penningtvätt är andra exempel. Organisationen riktar även kritik mot tillsättningsprocesser av generaldirektörer, landshövdingar, överbefälhavare och andra nyckelpersoner, skriver DN.

– Svenskarna är vana vid att vara ”bäst i klassen”. Lägger man ihop alla exempel blir bilden av Sverige som ett föredöme en annan, menar Ulrik Åshuvud.

Transparency International Sverige betonar behovet av ökad insyn i samband med offentliga upphandlingar. Organisationen menar även att regler om längre väntetid mellan byte från offentlig till privat anställning skulle vara av godo.

– Korruption handlar inte bara pengar som i mutor, utan minst lika mycket om tjänster och gentjänster, så kallad vänskapskorruption.

Tiden med pandemin har orsakat skada på demokratin i demokratiska länder, menar organisationen.

– Covid-19 har inte bara i auktoritära utan även i demokratiska stater lett till minskad insyn för medborgarna. Att börja göra upp om viktiga samhällsfrågor i stängda rum innebär ett signalvärde som kan sprida sig och ge korruptionsrisken ett starkare fäste i alla delar av samhället, säger Ulrik Åshuvud till DN.

Det mest korrupta landet 2021 var, enligt Transparency International, Sysdsudan följt av Syrien, Somalia, Venezuela, Yemen, Nordkorea och Afghanistan. Det minst korrupta länderna var Danmark, Finland och Nya Zeeland.

Mörkläggning är motsatsen till öppenhet och insyn, och därmed ett första steg till ökad risk för korruption.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier