Var och en som upphöjer sig själv ska bli förödmjukad, men den som ödmjukar sig ska bli upphöjd.
Lukasevangeliet 14:11

Världen idag

Organisation: Ökad risk för korruption i Sverige

Sverige anses alltjämt tillhöra världens minst korrupta länder. Organisationen Transparency International Sverige anser dock att det råder tydliga tecken på ökad risk för korruption i både offentlig och privat sektor, skriver Dagens Nyheter.

Nyheter · Publicerad 17:00, 26 jan 2022

Transparency International har under det senaste decenniet årligen mätt korruptionsnivån i den offentliga sektorn i 180 länder. Sverige tillhör skaran av länder som anses vara minst korrupta, men Coronakommissionens svårigheter att få ut handlingar och beslut från regeringskansliets krisgruppsmöten är, enligt organisationen, ett av flera illavarslande tecken.

– Mörkläggning är motsatsen till öppenhet och insyn, och därmed ett första steg till ökad risk för korruption, säger Ulrik Åshuvud, styrelseordförande i Transparency International Sverige, till DN.

Misstankarna om mutbrott mellan Vårdexpressen och tjänstemän i Region Skåne, faktumet att svenska storbolag som Ericsson och Telia figurerar i USA:s topplista över företag som fått utdömda sanktioner samt svenska bankers brister i arbetet mot penningtvätt är andra exempel. Organisationen riktar även kritik mot tillsättningsprocesser av generaldirektörer, landshövdingar, överbefälhavare och andra nyckelpersoner, skriver DN.

– Svenskarna är vana vid att vara ”bäst i klassen”. Lägger man ihop alla exempel blir bilden av Sverige som ett föredöme en annan, menar Ulrik Åshuvud.

Transparency International Sverige betonar behovet av ökad insyn i samband med offentliga upphandlingar. Organisationen menar även att regler om längre väntetid mellan byte från offentlig till privat anställning skulle vara av godo.

– Korruption handlar inte bara pengar som i mutor, utan minst lika mycket om tjänster och gentjänster, så kallad vänskapskorruption.

Tiden med pandemin har orsakat skada på demokratin i demokratiska länder, menar organisationen.

– Covid-19 har inte bara i auktoritära utan även i demokratiska stater lett till minskad insyn för medborgarna. Att börja göra upp om viktiga samhällsfrågor i stängda rum innebär ett signalvärde som kan sprida sig och ge korruptionsrisken ett starkare fäste i alla delar av samhället, säger Ulrik Åshuvud till DN.

Det mest korrupta landet 2021 var, enligt Transparency International, Sysdsudan följt av Syrien, Somalia, Venezuela, Yemen, Nordkorea och Afghanistan. Det minst korrupta länderna var Danmark, Finland och Nya Zeeland.

Mörkläggning är motsatsen till öppenhet och insyn, och därmed ett första steg till ökad risk för korruption.

Väckelserörelsens kulturkritik var inte helt obefogad

Ledare Äldre tiders väckelserörelse har kritiserats för sin förmenta moralpanik. Det tidiga 1900-talets... onsdag 5/10 00:10

Värdekonservativt Lettland ratade ryskvänligt parti

Nyhetskommentar Det innebär en jätteskräll att det som i flera val varit Lettlands största parti – det ryskvänliga... onsdag 5/10 00:00

Ryska soldater i Ukraina varnar reservister

Ukrainakriget. Tre ryska yrkessoldater, som alla stridit i Ukraina tidigare i år, varnar för vad som kan hända med... onsdag 5/10 18:00

Långsamma mirakler gör något inom oss

Vardagskrönika Efter avslutad bön kommer tystnaden, och så skrämmande tyst det kan vara. Man har sagt sitt ”amen”,... onsdag 5/10 00:00

Integritet – ett adelsmärke för en kristen företagare

Arbetslivskrönika Jag frågade mina första kull elever i Myanmar vad som hade gjort mest intryck på dem efter de gått... onsdag 5/10 00:00

M, KD, SD och L: Nej till höghastighetståg

Politik. M, KD, SD och L har enats om att säga nej till höghastighetsjärnväg, rapporterar Sveriges Radio... onsdag 5/10 07:00

Senaste nytt

    Ett svar på frågan om Israels styrka

    Israelkrönika Många har frågat sig hur det judiska folket har kunnat bevaras som ett folk och en kultur under de...
    Följ Världen idag i sociala medier