Vem har jag i himlen utom dig? Och har jag dig, söker jag inget på jorden.
Psaltaren 73:25

Världen idag

Organisation: Ökad risk för korruption i Sverige

Sverige anses alltjämt tillhöra världens minst korrupta länder. Organisationen Transparency International Sverige anser dock att det råder tydliga tecken på ökad risk för korruption i både offentlig och privat sektor, skriver Dagens Nyheter.

Nyheter · Publicerad 17:00, 26 jan 2022

Transparency International har under det senaste decenniet årligen mätt korruptionsnivån i den offentliga sektorn i 180 länder. Sverige tillhör skaran av länder som anses vara minst korrupta, men Coronakommissionens svårigheter att få ut handlingar och beslut från regeringskansliets krisgruppsmöten är, enligt organisationen, ett av flera illavarslande tecken.

– Mörkläggning är motsatsen till öppenhet och insyn, och därmed ett första steg till ökad risk för korruption, säger Ulrik Åshuvud, styrelseordförande i Transparency International Sverige, till DN.

Misstankarna om mutbrott mellan Vårdexpressen och tjänstemän i Region Skåne, faktumet att svenska storbolag som Ericsson och Telia figurerar i USA:s topplista över företag som fått utdömda sanktioner samt svenska bankers brister i arbetet mot penningtvätt är andra exempel. Organisationen riktar även kritik mot tillsättningsprocesser av generaldirektörer, landshövdingar, överbefälhavare och andra nyckelpersoner, skriver DN.

– Svenskarna är vana vid att vara ”bäst i klassen”. Lägger man ihop alla exempel blir bilden av Sverige som ett föredöme en annan, menar Ulrik Åshuvud.

Transparency International Sverige betonar behovet av ökad insyn i samband med offentliga upphandlingar. Organisationen menar även att regler om längre väntetid mellan byte från offentlig till privat anställning skulle vara av godo.

– Korruption handlar inte bara pengar som i mutor, utan minst lika mycket om tjänster och gentjänster, så kallad vänskapskorruption.

Tiden med pandemin har orsakat skada på demokratin i demokratiska länder, menar organisationen.

– Covid-19 har inte bara i auktoritära utan även i demokratiska stater lett till minskad insyn för medborgarna. Att börja göra upp om viktiga samhällsfrågor i stängda rum innebär ett signalvärde som kan sprida sig och ge korruptionsrisken ett starkare fäste i alla delar av samhället, säger Ulrik Åshuvud till DN.

Det mest korrupta landet 2021 var, enligt Transparency International, Sysdsudan följt av Syrien, Somalia, Venezuela, Yemen, Nordkorea och Afghanistan. Det minst korrupta länderna var Danmark, Finland och Nya Zeeland.

Mörkläggning är motsatsen till öppenhet och insyn, och därmed ett första steg till ökad risk för korruption.

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Pressade abortliberaler framför radikala förslag

Abort I USA riktas nu skarp kritik mot president Joe Biden sedan Vita Huset, enligt kritiker, uppmuntrat... onsdag 18/5 15:00

Nässprej mot PTSD utvecklas i Israel

PTSD. Ett nytt medicinskt nässprej för behandling av posttraumatisk stress har framtagits av israeliska... onsdag 18/5 12:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den... onsdag 18/5 00:10

Nyhems förkunnare bör stå för bibeltrohet

Ledare Samtal är bättre än stängda dörrar. Att lyssna med respekt på motståndarens argument är viktigt.... onsdag 18/5 00:00

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Abort. Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera... onsdag 18/5 07:00

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
Följ Världen idag i sociala medier