Herrens ögon är vända till de rättfärdiga och hans öron till deras rop.
Psaltaren 34:16

Världen idag

Organdonationer mellan judar och araber väcker hopp

Efter att en judisk familjefar och en arabisk tonårspojke båda avlidit som ett resultat av den senaste tidens våldsamheter i Israel har de och deras familjer blivit förebilder för försoning.

Den gemensamma nämnaren är organdonationer över etnicitetsgränser, med familjernas uttryckliga stöd.

Nyheter · Publicerad 14:00, 2 jun 2021

Den 56-årige judiske Yigal Yehoshua blev stenad i sin bil av en grupp unga arabisk-israeliska upprorsmän i staden Lod, den 11 maj, rapporterar CNN och ABC. Efter nära en vecka på sjukhus avled han den 17 maj och blev då i enlighet med sin egen önskan organdonator, där hans ena njure gick till den 58-åriga arabiska kvinnan Randa Aweis. 

Aweis hade lidit av en njursjukdom i nio år och var i akut behov av en njurtransplantation, berättar The Tablet, som beskriver Aweis som en katolsk palestinier och sexbarnsmor. 

Randa Aweis ska ha återhämtat sig väl efter operationen, och enligt Times of Israel passat på att plädera för fred och försoning mellan araber och judar. 

– Den här judiska njuren har nu blivit en del av mig. Vi är bara människor och vi behöver leva tillsammans, sade hon. 

Den avlidne donatorn ska ha haft samma inställning, något brodern talade om vid begravningen. 

– Du trodde på samexistens. Du har betalat med ditt liv – och nu gett liv till andra människor, tack vare donationen av dina organ, sade Efi Yehoshua. 

I ett känsloladdat tv-inslag från ABC ses också brodern Efi Yehoshua och änkan Ira besöka Randa Aweis efter att hon fått Yigals njure. Änkan brister ut i gråt och blir omkramad av Randa. 

– Ta hand om dig! Nu tar du hand om två människor, säger Ira till Randa innan de skiljs åt. 

Den arabiske 17-åringen Muhammad Mahameed Kiwan avled bara ett par dagar efter Yigal Yehoshua, av en skottskada i huvudet, i samband med oroligheter i staden Umm al-Fahm.

Times of Israel rapporterar att pojken, enligt familjen, ska ha blivit övertalad av vänner att åka med i en bil till en sammandrabbning mellan protesterande och polis. De ska sedan ha blivit beskjutna av poliser när de skulle köra ifrån platsen. Polisen å sin sida vittnar om att de skjutit mot en bil som körde på dem, men säger också att det är oklart om det rör sig om samma bil. 

När det stod klart för 17-åringens pappa att sonen inte skulle kunna räddas ska han ha sett det som naturligt att bevilja donation av pojkens organ, inklusive till judar. 

– Varje människa förtjänar respekt, och jag respekterar alla, oavsett om de är judar eller araber. Min son dog, men jag vill låta människor leva, sade pappan Mahmoud. 

Fem av de sex patienter som fick del av Muhammad Mahameed Kiwans organ var judar.

Nyhetsbyrån Reuters beskriver det som att de båda dödsfallen nu blåst liv i hoppet om att kunna läka splittringen mellan judar och araber i landet. 

Den här judiska njuren har nu blivit en del av mig. Vi är bara människor och vi behöver leva tillsammans.

Jesus kallar alla lärjungar att förneka sig själva

Gästledare Lagom till Pingst FFS rådslag i maj 2023 utkom forskningsrapporten ”Pingströrelsens ecklesiologi i... fredag 9/6 00:10

Jerusalem ska spela på Hönö med låtar från nya albumet

Hönö. För första gången på över två år och efter sångarens tuffa sjukdomsperiod förra året, ska det... torsdag 8/6 20:00

Tv-predikanten Pat Robertson har avlidit

Dödsfall. Den välkände amerikanske predikanten Pat Robertson har avlidit. Robertson var inte minst känd för... torsdag 8/6 16:30

Trump utmanas av sin tidigare parhäst

Ledare På onsdagen kom det väntade beskedet från tidigare vicepresidenten Mike Pence att han önskar bli... fredag 9/6 00:00