Nyheter

Ökande antal attacker mot kristna kyrkor

I lördags rapporterade Världen idag om att en frikyrka i Målilla vandaliserats. Foto: Privat
I lördags rapporterade Världen idag om att en frikyrka i Målilla vandaliserats. Foto: Privat
Världen idag 3 juli
Världen idag 3 juli

Förra veckans vandalisering av en frikyrka i Målilla är långt ifrån unik. Attackerna mot europeiska kristna kyrkor och symboler har blivit fler under de senaste åren, rapporterar Gatestone Institute.

Publicerad Uppdaterad

I lördagens tidning berättade Världen idag att ”Frikyrkan för alla folk” i Målilla utsatts för grov skadegörelse. Det är inte det enda fallet av skadegörelse som ägt rum mot en kyrka i Sverige den senaste tiden. Brandbomberna som i början av detta år kastades mot Spånga kyrka i Stockholm är ett annat exempel.

Tidigare i år rapporterade Världen idag om att mer än 800 misstänkta hatbrott ska ha ägt rum i Sverige sedan 2012.

Sverige är långt ifrån unikt. Tittar man på Europa kan man se att Frankrike är ett hårt drabbat land. Nantes, Rennes, Saint-Sulpice, Lavaur och Pontoise är exempel på kända katedraler och kyrkor som satts i brand under de senaste åren.

Attacker mot kristna kyrkor och symboler är även vanligt förekommande i Tyskland, Belgien, Storbritannien, Danmark, Irland, Italien och Spanien, enligt den konservativa tankesmedjan Gatestone Institute.

”Kristendomsfientlig vandalisering rapporterades sällan av medier före februari 2019 då nio kyrkor blev vandaliserade inom loppet av två veckor”, hävdade Gatestone Institute i en artikel i början av 2020 och anser att medier återigen är tysta om attackerna.

Enligt artikeln var 2019 ett rekordår vad gäller antalet attacker mot kristna kyrkor i Europa. Europeiska kyrkor vandaliseras, exempelvis genom att besudlas med avföring eller sättas i brand.

”Det finns en tydlig kristendomsfientlig prägel. Avskyvärda hån mot avbildningar av Jesus på korset, vandaliseringen talar för sig själv”, skriver Juan Pedro Quiñonero, Pariskorrespondent i mer än 35 år på den spanska nyhetstidningen ABC.

Statistiken talar sitt tydliga språk, menar Gatestone Institute.

”Antalet [attacker mot kyrkor] har ökat med 285 procent vid en jämförelse mellan 2008 och 2019”, rapporterade tankesmedjan i augusti 2020.

Powered by Labrador CMS