Frukta Herren, ni hans heliga, de som fruktar honom lider ingen brist.
Psaltaren 34:10

Världen idag

Småländsk frikyrka utsatt för skadegörelse

Frikyrkan i Målilla har haft påhälsning av någon eller några som utfört en omfattande skadegörelse inne i byggnaden. Inom församlingen är man bestörta över det inträffade.

– Det här är destruktivt, meningslöst och ondskefullt, säger församlingens pastor Gerth Thorstensson.

Nyheter · Publicerad 16:10, 1 jul 2021

Vid 18-tiden i tisdags upptäckte en person som arbetar i frikyrkan i Målilla en omfattande skadegörelse i församlingslokalen.

– Det handlar om grov skadegörelse. En dator har stulits, men i övrigt har man bara förstört, säger Gerth Thorstensson till Världen idag.

Inom församlingen är människor chockade och bestörta över det inträffade.

– Någon eller några har haft för avsikt att skada och förstöra, det känns chockartat. Tankarna börjar ju gå till vem eller vilka som vill oss illa, så tror jag det blir för alla som drabbats av något sådant här.

– Den här platsen betyder mycket för så många som vet hur Gud har verkat och verkar här, det här gör ont i hjärtat.

Den materiella förödelsen är omfattande. Förövarna har vält omkull predikstolen, korset, mikrofoner, stolar och det mesta av övrig interiör. Man har gett sig på såväl kök som toalett innan man avslutade dådet med att tömma en pulversläckare över hela lokalen.

– Vi tänker inte att vi behöver ta lätt på de materiella skadorna. Samtidigt förkunnar vi tro, hopp och kärlek – vi tror att Gud kan vända allt.

Händelsen drabbade församlingen lika oväntat som en blixt från klar himmel.

– De har inte visat speciellt mycket respekt, förutom när det gäller en detalj. Framme på altaret fanns en bibel, den hade de flyttat ut till kyrkans foajé. Någon tanke väcker det, säger Gerth Thorstensson.

Händelsen ska ha inträffat någon gång mellan söndagskvällen och 18-tiden i tisdags då förödelsen upptäcktes. Polisen har ännu inte vare sig spår efter förövare eller teori om motiv till gärningen.

– Ingenting ännu. Vi har varit där och gjort brottsplatsundersökning, säger Robert Loeffel, presstalesperson vid polisen region Syd, till Världen idag.

– Vi ber om och hoppas att polisen ska kunna hitta förövaren, säger Gerth Thorstensson.

Församlingen ”Frikyrkan för alla folk” i Målilla bildades i mars år 2018 sedan Målilla frikyrkoförsamling och Mörlunda alliansförsamling beslutade att upplösa respektive befintlig församling för att tillsammans etablera en ny församling med hela närområdet som arbetsfält. Församlingen består i dag av ett 60-tal medlemmar.

Centerpartiet vill skära i föräldraledigheten

Politik. Centerpartiet vill ha en bred översyn av föräldraförsäkringen. Den nuvarande är för generös och... måndag 27/9 09:00

Kristen illusionist vann amerikanska Talang

Tv. Med budskap om att bry sig om andra vann den kristna illusionisten Dustin Tavella i helgen den... söndag 26/9 12:00

Sjukhusfartyg har anlänt till Europa

Mercyships. Efter fem års byggnation på ett varv i Kina har världens största civila sjukhusfartyg, Global... söndag 26/9 08:00

Det är i misstrons mylla som alla broar bränns.

Gästkrönika Skandinavien har varit hela världens lilla Bullerby. Ett handslag har räckt, ett löfte har hållits.... lördag 25/9 00:00

Glädjeämnen mitt i fattigdomen

Missionsglimten Gå ut mission samarbetar sedan ett par år med inhemska missionärer på Madagaskar. Det är helt... lördag 25/9 00:00

Tro och solidaritet kan tappa tung roll inom S

Politik. Tro och solidaritet, tidigare Broderskapsrörelsen, är en av fyra så kallade sidoorganisationer inom... lördag 25/9 17:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier