Nyheter

Ökad risk för vanligt folk att drabbas av våld

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sven Granath, kriminolog Foto: Anders Wiklund/TT
Sven Granath, kriminolog Foto: Anders Wiklund/TT
Gunnar Appelgren, kommissarie Foto: Claudio Bresciani/TT
Gunnar Appelgren, kommissarie Foto: Claudio Bresciani/TT

Risken för att tredje person ska råka illa ut i samband med sprängningar och skjutningar har ökat under de senaste tio åren. Det säger polisens expert på gängkriminalitet, kommissarie Gunnar Appelgren, till Dagens Nyheter.

Publicerad Uppdaterad

Det här är ett trubbigt våld som är en kombination av brutalitet, bekvämlighet och bristande konsekvenstänk.

Sven Granathkriminolog

Omständigheterna kring explosionen i ett bostadshus i Göteborg på tisdagsmorgonen är ännu inte helt klara, men risken för att tredje man ska drabbas vid våldsdåd har ökat under det senaste decenniet, säger kommissarie Gunnar Appelgren till Dagens Nyheter. Han har utrett mord och mordförsök i gängmiljö under lång tid och är polisens expert på gängkriminalitet.

Det finns flera exempel där utomstående skadats vid skjutningar, men generellt sett är sprängningar mycket värre, anser Appelgren.

– Framför allt när man utlöser bomben vid ett senare tillfälle. Man har ingen aning om vem som kommer att passera vid detonationen. Dessutom är ju många av dem som håller på med det här inte några sprängmedelsexperter. Vi har vid flera tillfällen, bland annat vid fallet i Linköping, sett att bomberna är överdimensionerade, förklarar han.

Allt fler skjutningar sker numera öppet under dagen och i offentliga miljöer. Polisen ser samtidigt att kriminella som har en hotbild mot sig oftare rör sig i skydd av folk på allmänna platser, i stället för att gå ut nattetid. Då blir risken också större att de som vill komma åt dessa individer ger sig på områden där de befinner sig.

Sprängningar av bostadshus kan enligt Appelgren vara ett exempel på detta och används ofta för att skrämma eller i utpressningssyfte.

Även kriminologen Sven Granath pekar på att sprängningar ofta riktar sig mot kriminella personer som är svåra att komma åt, eftersom de vet hur de ska skydda sig. Samtidigt ökar risken för att tredje man ska drabbas och det är inte säkert att måltavlan befinner sig på platsen för dådet.

– Det här är ett trubbigt våld som är en kombination av brutalitet, bekvämlighet och bristande konsekvenstänk, säger Granath till DN.

Powered by Labrador CMS