Nej, liksom han som har kallat er är helig ska också ni vara heliga i allt ni gör. Det står ju skrivet: Ni ska vara heliga, för jag är helig.
1 Petrusbrevet 1:15-16

Världen idag

Andreas Häger, nationell ledare för Ny Generation i Sverige. Foto: Ny Generation

Ny generation: Det behövs ett högre syfte för ungdomarna

Krig, pandemi, klimathot och ekonomisk oro har slagit hårt mot dagens unga. Det menar Ny generations ledare Andreas Häger, som delar bilden som Ungdomsbarometern ger.

– Men det är viktigt att äldre inte tappar hoppet om de unga, säger han.

Nyheter · Publicerad 09:00, 18 sep 2023

Ungdomsbarometerns rapport om att många unga har en en dyster framtidssyn förvånar inte Andreas Häger, verksamhetsledare på Ny generation, som genom sitt arbete möter många unga på skolor runt om i Sverige.

– Jag håller med om att många har en ökad oro och känner större meningslöshet och till och med apati inför framtiden. Jag tror många unga söker efter att få ett språk för att tala om klimatkris, krig och andra oroligheter som pågår, säger han, och beskriver hur världsläget de senaste åren varit en riktig ”knockout” mot den unga generationen.

– De unga måste bära med sig att de levt under en pandemi under viktiga år i sina liv. Det är en generation som bär ett trauma. För oss äldre kanske det var lite skönt med ett avbrott, men för de unga var de i ett pandemiläge under formativa år av sina liv.

– Vi vuxna måste bli bättre på att fånga upp det och förstå att de faktiskt genomgått en kris, fortsätter han.

Sekulariseringen är också en bov i dramat, menar Andreas Häger.

– Vart kan man gå om man inte själv räcker till och det är problem vart jag än vänder mig? Finns inte Gud så faller man ju. Det behövs ett högre syfte för ungdomarna, något de kan fästa blicken på, och där är Jesus det uppenbara valet.

Andreas Häger lyfter fram möjligheten att lyssna in de äldre, som redan gått igenom många tuffa tider i sina liv.

– Där finns det en enorm vishet som kan ges till de yngre. Sitt ner med äldre och ställ dina frågor och bolla dina resonemang, är mitt råd. Men det är också viktigt att äldre inte tappar hoppet om de unga, även när många siffror pekar neråt, säger han och beskriver dagens unga som en generation med stor potential.

Hur kan man som kristen ungdom göra för att inte följa med i strömmen och tappa hoppet inför framtiden?

– Det är viktigt att grunda oss i Guds ord och påminna oss om vad det säger i det här, säger Andreas Häger och skickar med ytterligare ett tips:

– Fyll dig med konton på sociala medier som får dig att må bra, som drar dig åt det håll som du vill åt. Mycket av algoritmerna på sociala medier kan man själv styra över, tipsar han.

Det är viktigt att grunda oss i Guds ord och påminna oss om vad det säger i det här.

Styrräntan höjs på nytt – så mycket dyrare blir ditt bolån

Ekonomi. Torsdagens nya räntehöjning gräver ännu djupare hål i hushållens plånböcker. Ökade bolånekostnader... fredag 22/9 22:00

Kristersson: Vi är mitt i extrem våldsvåg

Kriminaliteten. Flera utomstående tros ha blivit offer när två personer sköts ihjäl på en pub i Sandviken. – Det är... fredag 22/9 18:17

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10