Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Nu ska alla i Värmland få bibel – draghjälp från Tyskland

Värmland står nu på tur i den historiska satsningen på ett ge bibeln till alla svenska hushåll.

Utdelningen råkar sammanfalla med de tragedier där flera ungdomar i Värmland plötsligt avlidit.

– Vi är tacksamma över att få komma med hopp och tröst, säger Roul Åkesson, ledare för Brevlådemissionen som är inspirerad och samtidigt vädjar om ekonomiskt stöd för satsningen.

Nyheter · Publicerad 11:00, 26 mar 2023

Under 2021 och 2022 fick samtliga hushåll i Norrland bibeln hem i brevlådan. Nu väntar ett antal nya landskap och i början på nästa vecka anländer två containrar med biblar till bönecentret Sörgården i Kil. Alla värmländska hushåll ska få varsin bibel och i denna första leverans för året är det närmare 186 000 Nya testamenten med vittnesbörd och 29 000 barnbiblar som ska distribueras. Satsningen startar den 1 april och då med Hagfors och Torsby kommuner.

– Det känns speciellt att få ge folk Guds ord i precis de trakter där flera svåra situationer har inträffat. Vi upplever både bävan och nöd och vill jobba på så effektivt vi bara kan med att få ut biblarna, säger Birgit Åkesson som leder Brevlådemissionen tillsammans med maken Roul.

Hon syftar på den senaste tidens tragiska dödsfall bland unga vuxna i norra Värmland. Sammanlagt fem personer har nyligen avlidit under oklara omständigheter, bland annat i just Hagfors och Torsby. Polisen misstänker koppling till droger och så kallat ”fulknark”, rapporterar SVT Nyheter.

– Det finns en stor nöd i Värmland, konstaterar Roul Åkesson, mycket glad att det blivit dags att dela ut biblar i just detta område.

Liksom under 2021 och 2022 så kommer flera team från Tyskland för att hjälpa till med utdelningen. I ett första skede handlar det om ett hundratal personer, varav många barnfamiljer och ungdomar som upplever en kallelse för Sverige.

Familjerna betalar själva för resor och uppehälle. Ungdomarna, som ägnar sitt tre veckor långa påsklov åt detta, sponsras av sina tyska hemförsamlingar.

– Utan de tyska ungdomarna hade vi inte kunnat göra det, betonar Birgit Åkesson.

Efter utdelningen i Värmland väntar sedan Dalarna, Gästrikland, Öland, Gotland och en del av Småland. Den första leveransen av biblar är betald, men för nästa leverans saknas det ännu 1,4 miljoner kronor.

En insamling pågår via Brevlåde­missionens hemsida, och Åkessons vädjar om stöd för missionsuppdraget.

– Kanske kan församlingar ta upp ett påskoffer för att stödja bibelutdelningen? föreslår Roul Åkesson.

Brevlådemissionen samarbetar även med flera svenska församlingar som hjälper till med förberedelser, logi, transporter och packning av biblar. Exempelvis är alla frikyrko­församlingar i Sunne delaktiga och står med på de lokala inbjudningskort som medföljer biblarna.

– Det här är en ordentlig evan­gelisations­satsning, kanske den största som hänt i Sverige, med målet att nå alla svenska hushåll, säger Anders Dahlström, medlem i Sunne missionskyrka där man just nu har en bön- och fastevecka med särskilt fokus på den förestående bibelutdelningen.

Missionsförsamlingen kommer även att ha en uppståndelsefest på påskdagen, då de tyska gästerna ska stå för matlagningen.

Under föregående helg arran­gerade församlingen en bön- och gemenskapsdag tillsammans Pingstkyrkan i Torsby, om hopp för norra Värmland. Norr om Torsby finns bara en liten frikyrka, medan nyandlighet och asatro utövas på flera platser.

Det finns en stor nöd i Värmland och vi är tacksamma över att få komma med hopp och tröst till människor.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10