Prisa vår Gud, ni folk, låt hans lov ljuda högt, för han gav liv åt vår själ och lät inte vår fot vackla.
Psaltaren 66:8–9

Världen idag

Nordkorea sägs avrätta restriktionsbrytare

Nordkoreaner som inte lyckas hålla landets stränga coronaviruskarantän blir brutalt avrättade, avslöjar en högt uppsatt avhoppare. Myndigheternas hårda bestämmelser är helt fokuserade på att skydda landets högste ledare, Kim Jong Un.

Nyheter · Publicerad 08:00, 29 dec 2020

Nordkoreanska medborgare intalas att yttre fiender som USA och Sydkorea konspirerar för att sprida coronaviruset i syfte att skada diktatorn Kim Jong Un, och de som misslyckas med att hålla landets ”abnorma” karantänsorder blir ”brutalt avrättade”.

Det sade den högt uppsatte avhopparen Ri Jong Ho under Defense Forum Foundation’s senaste webbinarium, ”What to do about North Korea,” rapporterar Christian Post.

Under en militärparad i oktober, med anledning av arbetarpartiets 75-årsjubileum, sade Kim Jong Un att han var tacksam över att ingen av landets invånare hade drabbats av coronaviruset.

– Det faktum att vi har skyddat vårt folk från den skadliga epidemiska sjukdom som sveper över hela världen kan sägas vara en naturlig plikt och framgång för vårt parti, deklarerade han.

Men människorättsaktivister har uppmärksammat världens länder på att människor som är smittade med covid-19 i själva verket placeras i särskilda ”karantänläger” där de berövas mat, vatten och medicin, vilket leder till svält och död, skriver Christian Post.

Avhopparen Ri Jong Ho var ekonomisk rådgivare åt Nordkoreas förre diktator, Kim Jong Il, i närmare 30 år.

Men när landets nuvarande ledare, Kim Jong Un, började avrätta hundratals tjänstemän och internera tiotusentals familjemedlemmar i fångläger 2014, bestämde sig Ho för att hoppa av och söka asyl i USA, då han fruktade att hans familj kunde bli regimens nästa mål.

– Jag kunde inte längre se något hopp i Nordkorea och jag hade beslutat mig för att göra något för nordkoreanernas frihet och mänskliga rättigheter, förklarar han under webbinariet.

Ri Jong Ho liknar landets kommunistiska diktatur vid en ”kult” och beskriver hur Kim Jong Un utövar absolut makt genom att se till att människor ”tillber och lyder honom”. 

Ho tillbringade en stor del av sitt yrkesverksamma liv i Nordkorea med att se till att landet undvek sanktioner. Nu säger han att kraftfulla sanktioner är det mest effektiva sättet att pressa regimen till att slutföra sin kärnvapennedrustning och att lösa sina problem när det gäller mänskliga rättigheter.

Enligt Open Doors rankas Nordkorea som nummer ett på listan över länder som förföljer kristna.

En rapport från välgörenhetsorganisationen Korea Future Initiative hävdar att kristna blir straffade för ”brott” såsom religiös verksamhet, innehav av religiösa föremål, kontakt med religiösa personer, besök på plats för tillbedjan och för att ha berättat om sin religiösa övertygelse.

I rapporten dokumenteras olika metoder som tortyroffer utsatts för i de nordkoreanska fånglägren, bland annat strypning, svält och tvångsarbete, sömnbrist och misshandel.

Jag kunde inte längre se något hopp i Nordkorea och jag hade beslutat mig för att göra något för nordkoreanernas frihet och mänskliga rättigheter.

Håll ett vakande öga på nya enpartiregeringen

Ledare Så har då Magdalena Andersson till slut tillträtt ämbetet som statsminister, och står för första... lördag 4/12 00:00

Viktig markering när Sveriges biskopar tog Israel i försvar

Ledare Kyrkomötets beslut att utreda folkrättsbrott i Israel och den palestinska myndigheten (PA) speglar... fredag 3/12 00:10

Känsligt vaccinkrav föreslås i Tyskland

Pandemin. Obligatoriskt krav på vaccinering mot covid-19 och förbud för ickevaccinerade att gå i affär eller... söndag 5/12 13:00

Pingst i Norden samarbetar om Afrikamission

Mission. Susanne och Bengt Klingberg får ett nytt missionsuppdrag när Pingströrelserna i Sverige, Norge och... söndag 5/12 10:00

Ser regeringen hoten mot landsbygden?

Ledare Det blev en ny minister med ansvar för landsbygdsfrågor: Anna-Caren Sätherberg, tidigare... fredag 3/12 00:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier