Utdragen väntan tär på hjärtat, uppfylld önskan är ett livets träd.

Världen idag

NMR spred hatpropaganda utanför synagoga

Nordiska motståndsrörelsen (NMR) spred nazistisk propaganda i flera nordiska städer under Jom kippur. En av aktionerna ägde rum utanför synagogan i Norrköping. Judiska centralrådet uttrycker sin avsky och vill att svenska politiker följer Finlands exempel och förbjuder den nazistiska organisationen.

Nyheter · Publicerad 17:00, 29 sep 2020

Under firandet av judendomens heligaste dag, försoningsdagen Jom kippur, i måndags utförde Nordiska motståndsrörelsen (NMR) antisemitiska aktioner på ett flertal platser i Sverige, Danmark, Norge och Island. Den nazistiska organisationen delade ut flygblad och satte upp affischer med antisemitisk propaganda, bland annat utanför synagogan i Norrköping som vid tillfället var tom.

Själva kallar de aktionerna för ”upplysningsarbete om judiska sedvänjor”, i sin tidning Nordfront.

Judiska centralrådet uttrycker sin avsky över det inträffade i ett uttalande på sin hemsida. De påminner om händelsen under Jom kippur för ett år sedan, då en högerextremist mördade två personer när han försökte angripa synagogan i tyska Halle.

Centralrådets ordförande, Aron Verständig har fått intrycket att NMR vuxit och utökat sina aktioner mot judar de senaste åren.

– Något liknande inträffade under Kristallnatten förra året, men jag har aldrig sett en sådan här aktion tidigare, koordinerad över hela Norden, säger han till Världen idag.

Däremot genomförde NMR inga aktioner i Finland och Judiska centralrådet anser att det är hög tid att svenska politiker följer i Finlands spår och förbjuder organisationen.

– NMR är ett av de absolut största hoten mot judar i Norden. Men när aktionen vid synagogan i Norrköping blev polisanmäld kunde polisen inte göra något, eftersom den inte betecknades som ett brott utan som religionskritik.

Aron Verständig pekar på det undantag från föreningsfriheten som finns i grundlagen och som gäller ”sammanslutningar vilkas verksamhet … innebär förföljelse av en folkgrupp på grund av etniskt ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande”.

– Ett sådant förbud skulle ge polisen verktyg att kunna ingripa, anser han.

Även Ulf Cahn, generalsekreterare för Förenade Israelinsamlingen, har reagerat.

– Det är beklämmande att inga andra medier verkar ha uppmärksammat detta, säger han till Världen idag.

NMR är ett av de absolut största hoten mot judar i Norden.

På spaning efter morgondagens församling

Ledare Nya tider formar nya strukturer av hur den kristna gemenskapen gestaltas. Genom kyrkans... torsdag 8/6 00:10

Kristen antisemitism i ny förpackning?

Israelkommentar Få ämnen är lika tabubelagda som den kristna antisemitismen. Efter att Förintelsens fasor hade... torsdag 8/6 00:00