Undersökning

Nära hälften av Sveriges judar överväger att flytta

Judar i Sverige upplever en kraftigt försämrad trygghet och ökad antisemitism efter Hamas terrorattack mot Israel 7 oktober. På bilden syns Stockholms synagoga.
Judar i Sverige upplever en kraftigt försämrad trygghet och ökad antisemitism efter Hamas terrorattack mot Israel 7 oktober. På bilden syns Stockholms synagoga.

46 procent av svenska judar har den senaste tiden diskuterat att flytta från Sverige och den helt dominerande orsaken är antisemitism. Det framkommer i en undersökning Judiska Centralrådet gjort tillsammans med Infostat. Drygt sju av tio upplever att det har blivit mycket otryggare bara den senaste månaden.

Publicerad Uppdaterad

Att hatet mot judar exploderat efter terrorattacken mot Israel 7 oktober och det påföljande kriget mot Hamas är något flera makthavare och medier gett uttryck för. Den här bilden bekräftas nu i en undersökning gjord av Judiska centralrådet och analysföretaget Infostat. 

De har frågat medlemmar i de judiska församlingarna i Helsingborg, Göteborg, Malmö och Stockholm om deras syn och beskriver svaren som ”nedslående”. 

En av slutsatserna är att otryggheten kring att leva med öppen judisk identitet i Sverige har försämrats markant under den senaste månaden. Drygt sju av tio upplever att det har blivit mycket otryggare. Bara 15 procent uppger att de skulle känna sig trygga med att bära judiska symboler offentligt. 

Bland de som uppger att det blivit otryggare den senaste månaden svarar många att det handlar om ökad oro för hets och trakasserier (86 procent), men också oro för våld (64 procent), förföljelser (51 procent) och till och med dödligt våld (30 procent).  

”Vi talar hebreiska och har talat med vår 5-åring och 6-åring att de ej får tala hebreiska på offentliga platser”, lyder ett citat från en svarande i rapporten. 

Mer än tre av fyra tror att tryggheten för att leva med judisk identitet i Sverige kommer att försämras de kommande åren och ungefär hälften tror att tryggheten kommer att försämras kraftigt.

Media och politiker tycks inte förstå att det är ett importerat problem.

Svarande i undersökningen

”För första gången har jag börjat överväga att emigrera”, svarar en person. 

En majoritet oroar sig också för att utsättas för antisemitism. 

”Jag döljer det judiska nu, men om jag skulle vara öppen med det är jag övertygad om att jag skulle bli påhoppad verbalt och fysiskt”, säger en person. 

Nästan hälften, 46 procent, har den senaste tiden enligt undersökningen diskuterat att flytta från Sverige. Den helt dominerande orsaken till dessa funderingar är den växande antisemitismen. Samtidigt uttrycks frågor om vart man skulle ta vägen då hatet mot judar växer i stora delar av världen och Israel befinner sig i krig mot terrorgruppen Hamas. 

57 procent av de svarande menar att svenska makthavare brister i sin förståelse av antisemitismens karaktär och omfattning i Sverige. 

”Media och politiker tycks inte förstå att det är ett importerat problem. 95 % av antisemitismen kommer framförallt från MENA-områdena (Mellanöstern reds. anm) och från vänstern ändå har media och politiker fokus på de högerextrema som står för 5 %”, lyder en kommentar i undersökningen.

Powered by Labrador CMS