Är någon bland er vis och förståndig, då skall han visa sina gärningar genom ett klokt och vänligt uppträdande.
Jakobsbrev 3:13

Världen idag

Mobbning av flickor som inte bär slöja och mot elever som äter griskött förekommer i Boråsstadsdelen Norrby, enligt en rapport. (Flickan på bilden har inget samband med texten.) Foto: Martina Holmberg/TT

Miljö på svensk skola jämförs med Mellanöstern

Reaktionerna är starka efter att en kommunal rapport från Borås visat att elever som äter griskött angrips och att kvinnor och flickor blir påhoppade för att de inte bär slöja. ”Idag har vi en situation i Sverige som påminner mig om förföljelsen som mina släktingar, kristna kopter i Egypten, utsattes för”, skriver islamologen Sameh Egyptson.

Nyheter · Publicerad 08:00, 31 dec 2019

Syftet med Borås kommuns hundra sidor långa rapport är att få en fördjupad bild av hur olika problem hänger ihop och att hitta effektivare lösningar för stadsdelen Norrby, rapporterar Borås Tidning. Lägesbilden gäller de senaste fem åren på Norrby och har gjorts genom workshops, rundvandringar och djupintervjuer.

Ett av de stora problemen i området är att kvinnor och flickor utan slöja angrips, exempelvis genom att man spottar efter den som anses vara för lättklädd samt mobbar eller fryser ut personer.

Det är särskilt på en av skolorna i stadsdelen uppges det vara stora problem med mobbning av flickor som inte lever efter normen och mot elever som äter griskött. Barn som tar griskött i skolbespisningen kan utsättas för kritiska blickar och tillrättavisningar av andra barn. Dispyter kring detta sker flera gånger per dag, enligt rapporten.

Andra missförhållanden som förekommer är trångboddhet, kriminella nätverk, radikalisering, våldsbejakande extremism, tystnadskultur, hedersrelaterat våld, klankonflikter och släktfejder.

Rapporten tar upp två former av rättsskipning som förekommer på Norrby. En som verkställs av kriminella nätverk med våld som vedergällningsmetod och en med straff genom böter, som har sitt ursprung i den somaliska sedvanerätten.

Peder Englund, chef för kommunens avdelning Centrum för kunskap och säkerhet, lyfter fram betydelsen av att se sammanhangen mellan problemen på Norrby, och inte lyfta ut enskildheter.

– Då riskerar vi att öka polariseringen i stället för att minska den, säger han till Borås Tidning.

Sameh Egyptson, islamolog och författare är en av de som reagerat på nyheten.

”Idag har vi en situation i Sverige som påminner mig om förföljelsen som mina släktingar, kristna kopter i Egypten, utsattes för. Sverige förlorar nu i mina ögon sin själ; religionsfrihet, solidaritet, jämställdhet och mänskliga rättigheter”, skriver han på Facebook.

Även Johan Westerholm, skribent på Ledarsidorna, reagerar starkt på uppgifterna.

Rapporten är som ett facit på misslyckad migrations- och integrationspolitik de senaste decennierna, menar han.

”Utvecklingen av enklaver i form av förortskalifat är dessutom fullt logisk. En direkt seger för Muslimska Brödraskapets strategi i Sverige och Europa. … Borås stad är en av de första att våga nämna en form av rasism ingen vågat prata om tidigare”, skriver han på Facebook.

Idag har vi en situation i Sverige som påminner mig om förföljelsen som mina släktingar, kristna kopter i Egypten, utsattes för.

100-årig demokrati lider av allvarliga skavanker

Ledare En ny riksdag har öppnats och vi har påmints om att det är 100 år sedan den parlamentariska... lördag 18/9 00:10

Kyrkklocka i Mosul ringde efter sju års tystnad

Irak. Människor i staden Mosul i norra Irak jublade när kyrkklockan i S:t Tomas kyrka i söndags ringde... måndag 20/9 12:28

USA erkänner: Drönarattack i Kabul dödade bara civila

Afghanistan. USA erkänner att en drönarattack vid Kabuls flygplats var ett misstag och att tio civila, däribland... måndag 20/9 12:26

Bevara mitt hjärta – därifrån utgår livet

Missionsglimten – Hallå? Hej, syster, hur mår du? Jag har saknat dig! Jag blir alltid så glad, uppmuntrad, fylld... lördag 18/9 00:00

Lyckligtvis är Gud inte som du och jag.

Ungkrönika Inför fotbollsmatchen mot Sverige i början av september hade Spanien spelat 66 raka VM-kvalmatcher... lördag 18/9 00:00

Kraftig utökning av FRA-lagen att vänta

Integritet. Regeringen föreslår att utländsk säkerhetstjänst ska få direktåtkomst till personuppgifter som... söndag 19/9 20:00

När två världsbilder kolliderar

Israelkrönika Jakten på de sex terrorister som rymde från Gilboafängelset i Israel förra veckan har fullständigt...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier