Frukta Herren, ni hans heliga, de som fruktar honom lider ingen brist.
Psaltaren 34:10

Världen idag

Migrationskaos vid USA:s gräns – barn instängda i tält

Joe Biden har lovat en human flyktingpolitik och upphävt flera av Donald Trumps beslut. Nu översvämmas USA:s södra gräns av migranter, inte minst barn, som vill bosätta sig i landet. Advokater vittnar om att barn hålls instängda i överfulla tält där det kan dröja dagar innan de får se solen.

Nyheter · Publicerad 17:00, 25 mar 2021

De sover på gymnastikmattor med en aluminiumfilt som täcke. Vissa har kommit ensamma, andra i grupp. Några håller krampaktigt i lappar där släktingars namn och telefonnummer har skrivits ner innan barnen skickats i väg i hopp om att de ska gå en ljusare framtid till mötes i USA.

Flera av barnen som har intervjuats av advokater som utsetts för att övervaka situationen, vittnar om att de ibland inte tillåts gå utomhus på flera dagar. De hålls instängda i överfulla tält där det kan dröja innan de får duscha eller ens se solen.

President Joe Biden har uppmanat de många människor som nu ger sig av från Centralamerika och Mexiko med siktet inställt på USA:s södra gräns att stanna hemma. Men vid sidan av ekonomiska svårigheter, våld och naturkatastrofer är också maktskiftet i Vita huset en av förklaringarna till varför allt fler lämnar sina hemländer.

Biden har lovat en mer human flyktingpolitik och har upphävt flera av föregångaren Donald Trumps mest omstridda beslut.

– Många uppfattade det nog som att det skulle bli lättare att komma in i USA när Trumps hårda tid var över, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

– Biden vill inte bygga en mur men vill inte heller att människor ska ta sig in i landet på illegal väg. Det har blivit ett dilemma för honom.

De flesta vuxna och familjer stoppas eller deporteras vid gränsen, men Biden har beslutat att alla under 18 år släpps in i väntan på att deras ärenden ska utredas.

Antalet barn som når gränsen utan sällskap av en vårdnadshavare har ökat sedan april 2020 och blivit ännu fler efter årsskiftet. I februari grep gränspolisen omkring 9 500 ensamkommande barn, att jämföra med 5 700 i januari.

De flesta är över tolv år men flera hundra som hålls i förvar är yngre än så. Majoriteten kommer från Guatemala, El Salvador, Honduras och Mexiko.

Biden anklagas för att inte göra tillräckligt för att hantera situationen. Republikaner menar att en alltför naiv invandringspolitik ligger bakom kaoset medan demokrater oroas över förhållandena i förvaren.

Kongressledamöter från båda partier har rest till gränsen samtidigt som Biden har försökt att hålla låg profil och sagt att han kommer att åka dit så småningom. Journalister har stoppats från att besöka förvar.

Senatorerna John Cornyn (republikan) och Kyrsten Sinema (demokrat), som representerar gränsdelstaterna Texas och Arizona, uppmanar i ett gemensamt brev presidenten att agera i större utsträckning än vad han gör nu.

Debatten har flera dimensioner. Dels handlar det om den akuta situationen vid gränsen, dels om hur man ska hantera människor som har tagit sig in utan tillstånd och deras barn som har fötts eller bott stora delar av sina liv i USA.

Invandringen är en svårlöst fråga som samtidigt är central för många väljare. I nuläget finns inga tydliga svar från Biden om hur han tänker hantera detta.

Många uppfattade det nog som att det skulle bli lättare att komma in i USA när Trumps hårda tid var över.

Kristen illusionist vann amerikanska Talang

Tv. Med budskap om att bry sig om andra vann den kristna illusionisten Dustin Tavella i helgen den... söndag 26/9 12:00

Sjukhusfartyg har anlänt till Europa

Mercyships. Efter fem års byggnation på ett varv i Kina har världens största civila sjukhusfartyg, Global... söndag 26/9 08:00

Tro och solidaritet kan tappa tung roll inom S

Politik. Tro och solidaritet, tidigare Broderskapsrörelsen, är en av fyra så kallade sidoorganisationer inom... lördag 25/9 17:00

Det är i misstrons mylla som alla broar bränns.

Gästkrönika Skandinavien har varit hela världens lilla Bullerby. Ett handslag har räckt, ett löfte har hållits.... lördag 25/9 00:00

Glädjeämnen mitt i fattigdomen

Missionsglimten Gå ut mission samarbetar sedan ett par år med inhemska missionärer på Madagaskar. Det är helt... lördag 25/9 00:00

Sverige nobbar FN-konferens: ”Antisemitiska inslag”

FN. Sverige var ett av flera länder som avstod från att uppmärksamma 20-årsjubileet av den första,... lördag 25/9 12:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier