Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Migrationskaos vid USA:s gräns – barn instängda i tält

Joe Biden har lovat en human flyktingpolitik och upphävt flera av Donald Trumps beslut. Nu översvämmas USA:s södra gräns av migranter, inte minst barn, som vill bosätta sig i landet. Advokater vittnar om att barn hålls instängda i överfulla tält där det kan dröja dagar innan de får se solen.

Nyheter · Publicerad 17:00, 25 mar 2021

De sover på gymnastikmattor med en aluminiumfilt som täcke. Vissa har kommit ensamma, andra i grupp. Några håller krampaktigt i lappar där släktingars namn och telefonnummer har skrivits ner innan barnen skickats i väg i hopp om att de ska gå en ljusare framtid till mötes i USA.

Flera av barnen som har intervjuats av advokater som utsetts för att övervaka situationen, vittnar om att de ibland inte tillåts gå utomhus på flera dagar. De hålls instängda i överfulla tält där det kan dröja innan de får duscha eller ens se solen.

President Joe Biden har uppmanat de många människor som nu ger sig av från Centralamerika och Mexiko med siktet inställt på USA:s södra gräns att stanna hemma. Men vid sidan av ekonomiska svårigheter, våld och naturkatastrofer är också maktskiftet i Vita huset en av förklaringarna till varför allt fler lämnar sina hemländer.

Biden har lovat en mer human flyktingpolitik och har upphävt flera av föregångaren Donald Trumps mest omstridda beslut.

– Många uppfattade det nog som att det skulle bli lättare att komma in i USA när Trumps hårda tid var över, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

– Biden vill inte bygga en mur men vill inte heller att människor ska ta sig in i landet på illegal väg. Det har blivit ett dilemma för honom.

De flesta vuxna och familjer stoppas eller deporteras vid gränsen, men Biden har beslutat att alla under 18 år släpps in i väntan på att deras ärenden ska utredas.

Antalet barn som når gränsen utan sällskap av en vårdnadshavare har ökat sedan april 2020 och blivit ännu fler efter årsskiftet. I februari grep gränspolisen omkring 9 500 ensamkommande barn, att jämföra med 5 700 i januari.

De flesta är över tolv år men flera hundra som hålls i förvar är yngre än så. Majoriteten kommer från Guatemala, El Salvador, Honduras och Mexiko.

Biden anklagas för att inte göra tillräckligt för att hantera situationen. Republikaner menar att en alltför naiv invandringspolitik ligger bakom kaoset medan demokrater oroas över förhållandena i förvaren.

Kongressledamöter från båda partier har rest till gränsen samtidigt som Biden har försökt att hålla låg profil och sagt att han kommer att åka dit så småningom. Journalister har stoppats från att besöka förvar.

Senatorerna John Cornyn (republikan) och Kyrsten Sinema (demokrat), som representerar gränsdelstaterna Texas och Arizona, uppmanar i ett gemensamt brev presidenten att agera i större utsträckning än vad han gör nu.

Debatten har flera dimensioner. Dels handlar det om den akuta situationen vid gränsen, dels om hur man ska hantera människor som har tagit sig in utan tillstånd och deras barn som har fötts eller bott stora delar av sina liv i USA.

Invandringen är en svårlöst fråga som samtidigt är central för många väljare. I nuläget finns inga tydliga svar från Biden om hur han tänker hantera detta.

Många uppfattade det nog som att det skulle bli lättare att komma in i USA när Trumps hårda tid var över.

Tusen poliser till räcker inte för att hindra ungdomsbrottslighet

Ledare En ny studie från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att unga som döms för rån eller våld mot... lördag 17/4 00:10

Att förlåta betyder inte att jag säger att det som hände var okej.

Ungkrönika Jag sitter och lyssnar på min vän på andra sidan träbordet. Hon beskriver hur hennes hjärta har... lördag 17/4 00:00

KD vill förebygga brott genom stärkta familjer

Politik. Ett förstatligande av sjukvården var första prioritet när Kristdemokraternas partiledare talade på... lördag 17/4 08:00

Israel allt populärare i Europa – men håller trenden?

Israelkommentar Den framgångsrika vaccinerings­kampanjen i Israel och de förbättrade relationerna till arab­världen...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier