Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Mello-sketch i kyrka sågas: Hånar kristna

I ett pausnummer i lördagens Melodifestival i SVT sändes ett inslag med humorgruppen Grotesco inspelat i en kyrka. Lättklädda personer som skulle föreställa nunnor och munkar syntes dansa till technomusik. Flera kristna har reagerat starkt och menat att kyrkan skändades.

Nyheter · Publicerad 17:00, 8 mar 2021

”Sorgligt att behöva se en rockvideo där en kyrka skändas och man hånar nunnor och munkar. Otänkbart med en annan religions företrädare och heliga byggnader, men kristna är fritt villebråd”, twittrade katoliken och matprofilen Edward Blom och fick medhåll av många andra.

”En blind höna kan se det ständiga hyckleriet, föraktet och smutskastningen av kristendomen i svensk media. Hade de gillat vulgärhumor mot muslimer, buddhister, ateister, abortförespråkare, humanister”, skriver en annan person.

– Jag personligen tycker att man ska respektera det heliga rummet. Det är inte bara något som är på låtsas. En helgonbild och ett altare är genuint heligt för en troende. En kyrka är en välsignad plats som inte ska användas för profana konserter och föredrag och alla möjliga tillställningar, säger Blom till Aftonbladet och menar att det var olämpligt av Värmdö församling i Svenska kyrkan att säga ja till inspelningen.

Michael Lindgren, en av de medverkande i numret, medger i tidningen att flera andra församlingar var tveksamma till att hysa inspelningen av numret.

Värmdö församling har själva lagt ut ett meddelande på sin webbplats där de skriver att de gjorde bedömningen ”att varken manus eller budskapet i texten borde kunna väcka anstöt, utan i stället förmedla ett gemensamt hopp, att inte ge upp, i en svår tid med pandemi”.

”Som församling har vi efter klartecken inga möjligheter att påverka resultatet och vi beklagar därför om utformningen av musikvideon har lett till anstöt”, skriver man.

Melodifestivalens projektledare Anette Brattström väljer dock att ta sketchen i försvar.

– Jag ser inte att kyrkan skändas men jag har full förståelse för att det finns starka känslor kring det här numret. Jag hoppas att tittarna ändå kan se det för vad det är, säger hon i en kommentar till Aftonbladet.

Jag personligen tycker att man ska respektera det heliga rummet. Det är inte bara något som är på låtsas.

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier