Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden
1 Petrusbrevet 1:5

Världen idag

Mello-sketch i kyrka sågas: Hånar kristna

I ett pausnummer i lördagens Melodifestival i SVT sändes ett inslag med humorgruppen Grotesco inspelat i en kyrka. Lättklädda personer som skulle föreställa nunnor och munkar syntes dansa till technomusik. Flera kristna har reagerat starkt och menat att kyrkan skändades.

Nyheter · Publicerad 17:00, 8 mar 2021

”Sorgligt att behöva se en rockvideo där en kyrka skändas och man hånar nunnor och munkar. Otänkbart med en annan religions företrädare och heliga byggnader, men kristna är fritt villebråd”, twittrade katoliken och matprofilen Edward Blom och fick medhåll av många andra.

”En blind höna kan se det ständiga hyckleriet, föraktet och smutskastningen av kristendomen i svensk media. Hade de gillat vulgärhumor mot muslimer, buddhister, ateister, abortförespråkare, humanister”, skriver en annan person.

– Jag personligen tycker att man ska respektera det heliga rummet. Det är inte bara något som är på låtsas. En helgonbild och ett altare är genuint heligt för en troende. En kyrka är en välsignad plats som inte ska användas för profana konserter och föredrag och alla möjliga tillställningar, säger Blom till Aftonbladet och menar att det var olämpligt av Värmdö församling i Svenska kyrkan att säga ja till inspelningen.

Michael Lindgren, en av de medverkande i numret, medger i tidningen att flera andra församlingar var tveksamma till att hysa inspelningen av numret.

Värmdö församling har själva lagt ut ett meddelande på sin webbplats där de skriver att de gjorde bedömningen ”att varken manus eller budskapet i texten borde kunna väcka anstöt, utan i stället förmedla ett gemensamt hopp, att inte ge upp, i en svår tid med pandemi”.

”Som församling har vi efter klartecken inga möjligheter att påverka resultatet och vi beklagar därför om utformningen av musikvideon har lett till anstöt”, skriver man.

Melodifestivalens projektledare Anette Brattström väljer dock att ta sketchen i försvar.

– Jag ser inte att kyrkan skändas men jag har full förståelse för att det finns starka känslor kring det här numret. Jag hoppas att tittarna ändå kan se det för vad det är, säger hon i en kommentar till Aftonbladet.

Jag personligen tycker att man ska respektera det heliga rummet. Det är inte bara något som är på låtsas.

Organisationer larmar: Tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer

Ekonomi. Ökade kostnader för mat, el och räntor gör det svårt för familjer att få ihop vardagen och barnen... måndag 20/3 13:00

Veckans KD-affär vittnar om en partikultur på glid

Ledare För ett halvår sedan fick Kristdemokraterna gå in i regering som näst starkaste parti. Det var en... lördag 18/3 00:10