Utdragen väntan tär på hjärtat, uppfylld önskan är ett livets träd.

Världen idag

SVT är en av flera redaktioner som valt bort bevakning av Läkaruppropets internationella konferens om pandemihanteringen. Foto: Christine Olsson/TT & Ingrid Byström

Medier tysta om konferens kring massvaccineringen

Läkaruppropets internationella konferens om pandemihanteringen samlade en rad internationella forskare och över tusen deltagare. Men i de stora svenska medierna har det varit knäpptyst om konferensen.

– Bedömningen var att konferensen inte motiverade journalistisk bevakning, uppger SVT.

Nyheter · Publicerad 10:00, 10 feb 2023

Världen idag är ett av få svenska medier som låtit kritiska röster komma till tals i frågan om massvaccineringen mot covid-19. Nu senast rapporterade Världen idag om konferensen ”Pandemic strategies – lessons and consequences” i Stockholm, med över tusen deltagare och många internationella talare.

Världen idag har frågat Sveriges Radio, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och SVT varför de inte rapporterade om pandemikonferensen. SVT svarar genom Catarina Wilson, som är kommunikationsansvarig.

– Det stämmer att SVT inte bevakat detta. SVT väljer ständigt bort och bedömningen var att konferensen inte motiverade journalistisk bevakning från SVT, skriver hon i ett mejl.

På frågan om hur SVT resonerade då och vad det var som inte motiverade journalistisk bevakning har hon däremot inte svarat.

Sveriges Radio, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet har inte svarat Världen idag. DN har i stället valt att svara på frågan i en artikel där vetenskapsredaktören Maria Gunther förklarar varför tidningen inte rapporterade om konferensen. Hennes bedömning av konferensprogrammet var att det varken skulle presenteras ”några nya eller oväntade resultat” eller något annat som ”motiverade journalistisk bevakning”.

”Många av talarna är kända sedan länge för att sprida felaktig och missvisande information om vaccin”, skriver Maria Gunther.

Hon anser också att ”det var tydligt att det knappast var en balanserad och vetenskaplig diskussion om för- och nackdelar med vaccin som skulle föras”.

En dryg vecka efter konferensen, den 1 februari, fick konferensarrangören Läkaruppropet se sitt Facebookkonto permanent borttaget, dagen innan de skulle börja publicera föreläsningarna från konferensen.

”Minsann, Facebook la ner Läkaruppropets konto. Inte omöjligt att vi driver detta rättsligt”, skriver nätverket på Twitter, Instagram och i meddelandetjänsten Telegram.

Läkaruppropet menar att de ”bestraffats” av Facebook sammanlagt sex gånger sedan den 21 juni 2022, bland annat genom att de hindrats att publicera och kommentera inlägg.

Facebooks motivering har varit att deras inlägg strider mot plattformens communityregler om vaccin. Men Läkaruppropet menar själva att det ”verkar ha varit godtyckligt vad inläggen innehållit”.

”Vi är uppenbarligen farliga, och har senaste tiden ökat följarskaran påtagligt och har på Facebook drygt 26 700 följare”, skriver gruppen.

Vi är uppenbarligen farliga.

På spaning efter morgondagens församling

Ledare Nya tider formar nya strukturer av hur den kristna gemenskapen gestaltas. Genom kyrkans... torsdag 8/6 00:10

Kristen antisemitism i ny förpackning?

Israelkommentar Få ämnen är lika tabubelagda som den kristna antisemitismen. Efter att Förintelsens fasor hade... torsdag 8/6 00:00