Det är Herrens nåd att det inte är ute med oss, att det inte är slut med hans barmhärtighet. Den är ny varje morgon, stor är din trofasthet.
Klagovisorna 3:22-23

Världen idag

Medier tonade ner judisk koppling till Tempelberget

När Rapport nyligen rapporterade om Tempelberget i Jerusalem, i samband med ett judiskt ministerbesök där, nämndes det inte att berget var platsen för de judiska templen. Endast de muslimska byggnaderna som nu finns på området nämndes.

Samtidigt använde Sveriges Radio och TT ifrågasättande begrepp kring templen.

Nyheter · Publicerad 19:00, 4 jan 2023

Den israeliske högernationalistiska ministern Itamar Ben-Gvir besökte Tempelberget i Jerusalem på tisdagsmorgonen. Besöket beskrivs av medier som en provokation eftersom klippdomen och al-Aqsamoskén ligger på området och eftersom endast muslimer tillåts be där.

Kritiker till besöket menar att det är ett steg i att öka det judiska tillträdet till platsen.

Platsen är dock minst lika viktig för judar som muslimer – där låg nämligen judarnas två tempel, som byggdes långt före de muslimska byggnaderna.

När SVT:s Rapport rapporterade om händelsen påpekade reportern att platsen är viktig för både judar och muslimer, men det sades inte att judarnas tempel legat där. Däremot sades det att klippdomen och al-Aqsamoskén ligger där.

Och när Sveriges Radio rapporterade om saken i Lunchekot sade reportern att de två templen ”ska ha” funnits där. Detta ifrågasättande begrepp användes trots att en bit av den kringliggande muren från det andra templet än i dag finns kvar (Västra muren, ibland benämnd Klagomuren).

Ett liknande ifrågasättande gjordes av TT:s redaktion, som i en faktaruta skrev att det ”enligt judisk tradition” fanns två tempel på platsen. I en av två faktarutor skrev TT-redaktionen dessutom att ”Tempelberget intogs och ockuperades av Israel tillsammans med östra Jerusalem 1967 och annekterades senare”.

Inte förrän längst ner i en annan faktaruta skrev redaktionen att ”muslimerna intog Jerusalem under islams första utbredningsfas på 600-talet efter Kristus”.

Sammantaget, i de olika medierapporteringarna, framgick det alltså nästan inte alls att de judiska templen verkligen fanns på platsen och att de fanns där före de muslimska moskéerna.

Enligt Anders Persson, docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö och Mellanösternexpert, är det ett historiskt faktum att de två judiska templen har funnits på Tempelberget.

– Tveklöst har båda templen stått där. I min värld är det självklart, även om det finns en hel del palestinier som förnekar det i dag, säger han till Världen idag.

Yassir Arafat var en av de palestinska ledare som uttalade att det inte hade funnits några judiska tempel på platsen, men Anders Persson tror att han ändå var väl medveten om att det faktiskt hade gjort det.

– Det var nog av politiska skäl som han for med osanning. Det handlade om Israels anspråk på platsen och att han såg att det gagnade honom och hans sak att förneka det.

Anders Persson menar att det är en ganska vanlig uppfattning i det palestinska samhället att det inte har funnits några tempel på Tempelberget eller att de har stått på annan plats. Men tidigare har även arabiska och palestinska källor gjort gällande att det har funnits två tempel där, förklarar han.

När det gäller mediernas rapportering om saken anser Persson att man kan fundera på vad som är den bästa formuleringen när det gäller templen, men han skulle inte säga att Ekot och TT är historierevisionistiska.

Världen idag hör av sig till SVT, SR för att höra hur de försvarar sina formuleringar, men har vid den här tidningens pressläggning inte fått något svar.

Kristin Groth på TT ger följande svar: ”Vad vi förstår finns inga arkeologiska fynd som helt bekräftar att kung Salomos tempel har legat där, därför har vi valt att formulera meningen så.”

Groth hänvisar vidare till vad Dick Harrisson skrev om det första templet på Historiebloggen i Svenska Dagbladet 2013. Hon nämner dock ingenting om det andra templet.

Tveklöst har båda templen stått där.

Tempelberget

• Tempelberget är en helig plats för judendomen, islam och kristendomen.

• Två judiska tempel har stått på platsen – ett byggt av kung Salomo på 900-talet f Kr, som revs av babyloniske Nebukadnessar, och ett byggt av Serubbabel på 500-talet f Kr, kraftigt utvidgat av Herodes den Store, och som raserades av romarna år 70 e Kr.
Västra muren är en rest från det andra templet.

• Tempelberget är också platsen där Abraham, enligt 1 Mosebok, nästan offrade sin son Isak. (Berget kallades då Moria).

• Enligt muslimerna påbörjade Muhammed en nattlig himmelsfärd från samma plats. Al-Aqsamoskén, som i dag ligger på området, är muslimernas tredje heligaste plats efter Mekka och Medina.

• Klippdomen byggdes 691 e Kr, och al-Aqsamoskén 702 e Kr.

Källa: TT, VID

Franska styrkor lämnar Niger

Niger. Frankrike drar tillbaka sina styrkor från Niger. Även ambassadören kallas hem från landet, som... måndag 25/9 22:00

Lång process väntar för att laga avklippta E6:an: ”En pulsåder”

Olycka. Den avklippta E6:an är en ”pulsåder som gått av”, enligt Stenungsunds kommun. Att reparera vägen... måndag 25/9 19:00

Belgisk kvinna kvävdes med kudde under dödshjälp

Belgien. En belgisk kvinna som begärt dödshjälp kvävdes till döds med en kudde när den dödliga dosen... måndag 25/9 16:00