Hembud

Mannen bakom 30-meterskorset i Hassela har lämnat jordelivet

Karl Åkerblom på Svartberget i Älvåsen med en modell av korset i Hassela innan korset restes.
Karl Åkerblom på Svartberget i Älvåsen med en modell av korset i Hassela innan korset restes.
Samling vid korset i Hassela.
Samling vid korset i Hassela.

Det 30 meter höga korset i Hassela, just vid Sveriges mittpunkt, har blivit en plats av bön och väckelsekristna möten. Striden om att få resa korset tog 25 år och den stora pionjären, Karl Åkerblom, har nu avlidit, 95 år gammal. 

Publicerad Uppdaterad

Karl Åkerblom avled den 4 november 2023 efter en tids sjukdom. Det tog 25 år från det att han, i sin roll som kyrkoherde, delade tanken om att resa ett kors i Hassela med några vänner i Nordanstig, tills visionen blev verklighet. Efter fyra bygglov, otaliga diskussioner, tidningsartiklar och sammanträden, samt efter ett slutgiltigt beslut i förvaltningsrätten, kunde det första spadtaget för korset i Hassela tas. Världen idag rapporterade den historiska dagen, den 10 september 2010, när Nordanstigs kommunalråd Stig Eng (C) tog första spadtaget.

Därefter byggdes en väg upp till korset och tack vare gensvaret från understödjare, kunde det 30 meter höga korset resas mitt i Sverige den 1 juli 2011. Därefter har ett kapell byggts vid korsets fot, samt ett servicehus, liksom stenläggning framför kapellet och framdragning och montering av el.

Föreningen bakom korset i Hassela, liksom kapellet vid korsets fot, är uppkallat efter S:t Staffan, Hälsinglands apostel. År 1055 sände ärkebiskop Adalbert i Hamburg-Bremen iväg biskop Stenfinn för att missionera bland hälsingarna som gav honom namnet Staffan.

I april 2018 överlämnade Karl Åkerblom och en delegation från föreningen S:t Staffans kapell en modell av korset i Hassela till kung Carl den XVI Gustaf i samband med kungens 70-årsdag.
I april 2018 överlämnade Karl Åkerblom och en delegation från föreningen S:t Staffans kapell en modell av korset i Hassela till kung Carl den XVI Gustaf i samband med kungens 70-årsdag.

Den 29 april år 2018, dagen före kung Carl den XVI Gustafs 70-årsdag, överlämnade en delegation från föreningen S:t Staffans kapell en modell av korset i Hassela till Sveriges kung, som en födelsedagspresent. Under audiensen hos kungen på det kungliga slottet representerades föreningen S:t Staffans kapell bland annat av initiativtagaren, kyrkoherde emeritus Karl Åkerblom, tillsammans med föreningens nuvarande ordförande Thomas Larsson.

Karl Åkerblom  genomgick reservofficersutbildning i slutet av 1940-talet, var praktikant på sjömanskyrkan i Narvik innan han blev lärare på KTH i Stockholm åren 1955-1964. Han arbetade därefter för Lamco i Liberia, för FN i Sudan och var lärare i Addis Abeba från 1971 till 1975. Efter präststudier hemma i Sverige var han kyrkoadjunkt i Strömsnäsbruk innan han blev kyrkoherde i Hassela från år 1983 till 1995.

Från Karl Åkerbloms och hustrun Evas hus går det att se det 30 meter höga korset som han kämpade för att få till stånd under 25 år. 

– Korset är en ständig predikan om vad Gud har gjort genom Jesus. Jag mötte mycket motstånd under vägens gång, men upplevde att Gud ville att det skulle resas, sade han till Världen idag på sin 90-årsdag.

Begravningen sker fredagen den 1 december klockan 11.00 i Hassela kyrka.

Powered by Labrador CMS