Nyheter

Många i Europa oroade över Astra Zeneca

Medier har skrivit om tveksamheten bland många till Astra Zenecas vaccin, på grund av den lilla men konstaterade risken för att drabbas av blodproppar som kopplats till vaccinet. Och oron finns inte bara i Sverige.

Publicerad Uppdaterad

I hela världen kämpar hälsovården och regeringar för att öka medborgarnas vilja att vaccinera sig mot covid-19 och därmed bromsa och förhoppningsvis stoppa pandemin.

Att en sällsynt koagulationsrubbning drabbat ett fåtal personer som fått Astra Zenecas vaccin har därför varit ett stort bakslag, i synnerhet som det inte är helt fastställt vilka som riskerar att drabbas.

I Sverige har två personer dött med koagulationsrubbningen, samtidigt som liknande fall rapporterars in från hela världen.

I Österrike har villigheten att vaccinera sig ökat, skriver tidningen Kurir. Men i en undersökning för APA och ATV säger 73 procent av de tillfrågade att de inte skulle ta Astra Zenecas vaccin, medan 31 procent säger nej även till Janssens.

Tyska Morgenpost skriver att många läkare i Berlin inte har velat ge Astra Zenecas vaccin till några kvinnor under 60 år, trots att detta har varit möjligt i vissa fall. På flera håll i landet växer nu apotekens lager av vaccinet, eftersom läkare väljer att inte beställa in doser, uppger Apotheke Adhoc.

I torsdags kom beskedet att Astra Zenecas vaccin ska tillåtas för alla vuxna i Tyskland.

I Spanien ges Astra Zenecas vaccin nu endast till personer som är minst 60 år. Och landets specialistförbund för vaccinologi, AEV, anser att den som vägrar Astra Zeneca tills vidare inte får några andra vacciner heller.

”Vaccin är inte som yoghurt, och man kan inte välja vilken smak man gillar för stunden”, säger förbundets ordförande Amós García Rojas till tidningen El País.

I Frankrike ger man inte vaccinet till personer över 55 år. Åklagare har samtidigt börjat utreda om man skulle kunna åtala Astra Zeneca för dråp, sedan tre personer som fått vaccinet dött, rapporterar France24.

Powered by Labrador CMS