Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda.
Romarbrevet 12:21

Världen idag

Elever har stört föreläsningar om Förintelsen, berättar föreningen Zikaron. (Personerna på bilden har inget samband med texten.) Foto: Hossein Salmanzadeh / TT

”Malmöelever får inte kunskap om Förintelsen”

Det är svårt att nå ut till skolor i Malmöregionen med föreläsningar om Förintelsen. Det skriver föreningen Zikaron i en debattartikel där man också berättar om elever som uttrycker sig antisemitiskt och stör föreläsningarna.

Nyheter · Publicerad 14:33, 18 feb 2020

Zikaron är en ideell förening som bland annat består av barnbarn till Förintelseöverlevare och som erbjuder kostnadsfria föreläsningar i gymnasie- och högstadieskolor.

I en debattartikel i Sydsvenska Dagbladet berättar föreningens grundare Adina Broström och Nadine Gerson Flam att de har svårt att nå ut i skolor i och omkring Malmö.

”Förfrågningarna är extremt få och står i skarp kontrast till det stora antal som strömmar in från andra storstadsregioner, som Stockholm och Västra Götaland”, skriver de och konstaterar att undervisning om Förintelsen är särskilt angelägen i områden där antisemitismen är utbredd som i delar av Malmö.

Man påpekar dessutom att flera medier rapporterat om att en del lärare av rädsla för reaktioner från eleverna undviker att berätta om Förintelsen, detta trots att utbildning om Förintelsen är obligatorisk.

”Inför besök i vissa skolor har Zikarons föreläsare känt sig otrygga. Det har hänt att elever har stört föreläsningarna, förnekat Förintelsen eller uttryckt sig antisemitiskt. Ibland har lärare då ingripit, men ibland har de bara låtit det ske”, skriver Adina Broström och Nadine Gerson Flam.

De menar att det nu krävs krafttag för att motverka antisemitism och andra typer av främlingsfientlighet, speciellt från skolan.

”Aldrig någonsin får en skola undvika att undervisa om Förintelsen – då är vi ett steg närmare att historien upprepar sig”.

Deir Yassin – myten som bidrog till de palestinska flyktingarna

Israelkommentar Myten om den så kallade massakern i den ”fredliga” arabiska byn Deir Yassin i april 1948, strax... torsdag 2/4 00:00

När det kniper vill staten ha kyrkans hjälp

Ledare Förra veckan mötte statsministern trossamfunden: kristna, judar, muslimer och buddhister. På sin... torsdag 2/4 00:00

Döljer Jesus sanningen för vissa?

I Bibeln står det på flera ställen att Jesus säger att han talade i liknelser för att vissa... torsdag 2/4 00:10

Döljer Jesus sanningen för vissa?

I Bibeln står det på flera ställen att Jesus säger att han talade i liknelser för att vissa...