Bön
Lovsångsdygn och bönevandring inslag under årets nationaldagsbön

På nationaldagen den 6 juni hålls bönesamlingar på över hundra platser i Sverige. På Frösön planeras ett lovsångsdygn och i Stockholm en bönevandring.
– Kallelsen att be är kanske människans viktigaste uppgift, säger Anders Gustafsson, en av lovsångsledarna i EFS Östersund.
Vid EFS sommarhem Frösövallen bjuder EFS-kyrkan i Östersund in till allkristen nationaldagsbön som inledning på sommarsäsongen varje år.
– Frösövallen är en av de högsta platserna på Frösön. Därifrån har vi en vidunderlig utsikt över fjällen, säger Anders Gustafsson, som är en av lovsångsledarna i församlingen.
I år åtföljs bönen på nationaldagen dessutom av ett lovsångsdygn, som avslutas med en lovsångsfest och nattvard där prästen och lovsångsledaren Maria Smeds kommer att medverka. Några av lovsångarna har varit i bönecentret i norska Levanger och hämtat inspirationen till dygnet därifrån.
– Kallelsen att be är kanske människans viktigaste uppgift. Att få stanna upp och vara länge i tillbedjan känns viktigt just nu i vår tid, säger Anders Gustafsson.
Lovsångarna som avlöser varandra under dygnet kommer dels från EFS Östersund, dels från andra församlingar och orter i Jämtland och Härjedalen.
– Vem som helst får komma och stämma in. Det är som en bild av himlens lovsång som ständigt ljuder. Vi får koppla upp oss och vara en liten del av den.

Att få stanna upp och vara länge i tillbedjan känns viktigt just nu i vår tid.
Anders Gustafsson
Bakom nationaldagsbönen och lovsångsmanifestationen står också en bönerörelse som funnits i många år. Man brukar besöka olika orter i regionen och be för bygden där.
– Det finns en passion för vår region och för Sverige i bönenätverket. Vi ber för olika områden i samhället.
I Stockholm arrangerar bönenätverken Sverigebönen och Hopp för Järva nationaldagsbön i Folkungakyrkan. Sedan nationaldagsbönen förra året har nätverken haft bönesamlingar tillsammans där en gång i månaden.

– Vi ber mycket utifrån Sverigebönens olika samhällspelare: familjen, makthavarna, media, kultur och så vidare, säger Martin Tebus, pastor i Folkungakyrkan.
– Vi har alltid ett visst utrymme för profetisk delning, där ledarna lyssnar in vad de upplever att Gud vill säga.
Bönen varvas med lovsång och avslutas med en bönevandring genom staden till S:ta Clara kyrka. Där hålls också ett nationaldagsfirande som den som vill kan delta i efteråt.
