Vår nöd, som är kortvarig och väger lätt, bereder åt oss en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt.
2 Korintierbrevet 4:17

Världen idag

Lovsången steg i Kalmar domkyrka

Missionsdagen i Kalmar i lördags samlade troende från olika sammanhang och platser i landet.

– Att komma tillsammans som Guds folk, det är en sådan ljuvlighet i det, säger prästen Magnus Widholm om dagen som varvades av gudstjänster, workshops och lovsångsstunder.

Nyheter · Publicerad 20:00, 22 sep 2022

Världen idag var på plats vid den årliga missionsdagen som växelvis äger rum i Kalmar respektive Växjö. På plats i Kalmar var också Göteborgsbaserade allkristna rörelsen Hope for this nation som för femte gången medverkade i missionsdagen. Bakom arrangemanget stod EFS och Salt sydöst i samarbete med Svenska kyrkan i Kalmar samt flera andra lokala församlingar.

– Under de här åren har det varit fantastiskt att se vad kraften i enheten faktiskt gör och ger utrymme för, säger Cornelia Forsberg, ledare för Hope for this nation.

Prästen Anders-Petter Sjödin predikade under dagens första gudstjänst i Kalmar domkyrka och talade då bland annat om betydelsen av att hålla sig nära Jesus i den här tiden.

Sanna Välipakka, som tillsammans med Cornelia Forsberg leder Hope for this nation, ledde lovsång tillsammans med ett team.

– Gud är här och rör vid människor, säger Cornelia Forsberg under en pratstund med Världen idag efter förmiddagsgudstjänsten.

Forsberg predikade under en av Missionsdagens gudstjänster i domkyrkan. Dessutom ledde Hope for this nation ett seminarium där deltagarna fick undervisning om gatuevangelisation. Man hann även med ett antal minuters praktisk träning i evangelisation.

– Vi har sett Gud göra väldigt mycket på kort tid förr. Schemat är späckat, men Gud kommer att dra människor till sig, säger Cornelia Forsberg.

Magnus Widholm, mångårig Växjöpräst och missionsledare för EFS sydöst, upplevde en stark gudsnärvaro bland ett enat Guds folk från olika kyrkliga sammanhang.

– Helt fantastiskt att få se vad Gud gör. Gud rör vid människor, upprättar och helar genom sitt ord, säger Widholm till Världen idag.

De allra yngsta fick, trots att det var lördag, gå i ”söndagsskolan”. De ritade, sjöng och spelade drama innan den efterlängtade pausen vid bordet med saft, frukt och popcorn.

De lite äldre ungdomarna erbjöds att delta i en workshop med tema ”Missionär i skolan”.

– Det handlade om att rusta ungdomar som missionärer i vardagen, berättar Lucas Mellergård, präst och koordinator för EFS barn och ungdomsorganisation Salt i sydöst.

Även lovsångsledaren och pastorn Josefina Gniste besökte Kalmar för att hålla ett seminarium utifrån rubriken ”Kan lovsången ena oss?” Gniste med musiker medverkade även under en lovsångskonsert i Kalmar domkyrka.

Under lördagskvällen samlades alla åldrar till en gemensam gudstjänst i domkyrkan där EFS missionsföreståndare Kerstin Oderhem predikade.

– Att komma tillsammans som Guds folk, det är en sån ljuvlighet i det, säger Magnus Widholm.

På Stortorget utanför domkyrkan arrangerades på lördagen också ”Världens ljus”. Människor inbjöds till torget där det gavs möjlighet att be, tända ljus, samtala och dricka en kopp kaffe.

– ”Världens ljus” är ett projekt som man gör en gång i månaden i Kalmar, en vision som förverkligades i samband med Missionsdagen för två år sedan, berättar Magnus Widholm.

Att komma tillsammans som Guds folk, det är en sådan ljuvlighet i det.
Gud är här och rör vid människor.

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Putin trappar upp sitt krig – hur ska vi som kristna tänka?

Ledare I helgen har Vladimir Putin annonserat ”folkomröstningar” i de ockuperade regionerna Luhansk,... fredag 23/9 00:10

Om kristenheten och valresultatet

Ledarkrönika Sverige är i process att få en ny regering. Sådana lägen, när fasta strukturer luckras upp, fogas... torsdag 22/9 00:10

Klimatkamp utan Gud kan skada både samhälle och miljö

Ledare Tolv klimataktivister limmar fast sig själva på E4:an med trafikkaos och livsfara för människor som... torsdag 22/9 00:10

Hemliga dokument får granskas i Trump-utredning

USA. USA:s justitiedepartement får återigen tillåtelse att granska de hemliga dokument som beslagtogs... söndag 25/9 07:00

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...
Följ Världen idag i sociala medier