Nyheter

Lokalstyrelsen tog avstånd från uttalande

Anna Jernmalm, Kristdemokraternas distriktsordförande i Sörmland.
Anna Jernmalm, Kristdemokraternas distriktsordförande i Sörmland.

KD:s partidistrikt i Sörmland tog snabbt avstånd från Tahsins uttalande sedan Världen idag uppmärksammat det, men var på fredagen ändå redo att benåda honom.

Publicerad Uppdaterad

"Styrelsen har tagit emot Muhammeds uppsägning som ordförande och accepterar denna." Det beskedet gav Kristdemokraterna i Eskilstuna på sin Facebook-sida på lördagen efter ett extrainsatt styrelsemöte till följd av Muhammed Tahsins utspel mot Israel på twitter.

"Styrelsen tar avstånd från Muhammeds uttalande i Israelsfrågan, konflikten i Mellanöstern är ingen fråga som styrelsen kan ta ställning till, vi står bakom Kristdemokraternas officiella ställning i frågan", skriver de.

Johan Rudengren, styrelseledamot i Kristdemokraterna i Eskilstuna, säger till Eskilstuna-kuriren att styrelsen gärna ser att Tahsin fortsätter vara aktiv i partiet, om än inte som ordförande.

– Vi uppmanade honom att ta lite betänketid innan han tar nya beslut. Han har farit illa av det här och han behöver ta en time out, säger Rudengren till tidningen.

På fredagen var dock partidistriktet redo att förlåta Tahsin och låta honom sitta kvar på posten.

– Han ångrade sig djupt och jag är tacksam att han nu har tagit bort tweeten. Även om det skedde efter att ni kontaktat honom, sa Anna Jernmalm, Kristdemokraternas distriktsordförande i Sörmland, till Världen idag vid lunchtid på fredagen, någon timme innan Muhammed Tahsin skulle meddela att han var redo att ställa sin plats till förfogande.

– Vi är ju ett parti som står bakom Israel, vi är ju Israelvänner och försvarar deras rätt att existera och försvara sitt land. Därför ser vi allvarligt på det här. Men som sagt, det viktigaste är att Mohammed har tagit bort tweeten och bett om ursäkt, förklarade Anna Jernmalm.

I sin twitterpost skrev Tahsin bland annat att man måste kunna ”twittra personligt och privat utan att det ska behöva kopplas till partiet”, och att ”jag måste också ha lite egna åsikter”. Distriktsordförande Anna Jernmalm uttrycker tveksamhet till den inställningen.

– Jag anser att när man är en offentlig person och förtroendevald, bör man tänka på att det man säger kopplas till det parti man representerar. Men man har alltid rätt till sina åsikter och kan inte lägga munkavel på någon utifrån det.

Powered by Labrador CMS