Herren har blivit min borg, min Gud är min tillflykts klippa.
Psaltaren 94:22

Världen idag

Littorin sågar svenska mediers analyser av Abrahamavtalet

Tidigare arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin sågar svenska mediers rapportering om det nya normaliseringsavtalet mellan Israel och Förenade arabemiraten.

“Det som hänt, och som svensk media tappar totalt, är att arabvärlden tröttnat på PLO”, skriver han.

Nyheter · Publicerad 12:28, 21 sep 2020

I ett inlägg på sin Facebook-sida ger Littorin, som var Sveriges arbetsmarknadsminister 2006–2010 och Moderaternas partisekreterare 2003–2006, kängor till både Svenska Dagbladet och nyhetsbyrån TT, som han menar har följt Irans, Hamas och PLO:s narrativ i sin analys av det nya så kallade Abrahamavtalet. 

”Ibland undrar jag om de som 'analyserar' Mellanöstern i svensk media någonsin besökt området”, skriver han.

Littorin menar att de som är emot normaliseringsavtalet och avspänningen mellan Israel och Förenade arabemiraten sprider bilden av att det bara skulle vara det gemensamma motståndet mot Iran och Trumps önskan om att sälja fler vapen till regionen som ligger bakom normaliseringen av relationerna länderna emellan. 

“Det är så obegripligt naivt och platt som analys – och så fel.” skriver den tidigare ministern.  

Han tillstår att Iran är en av flera pusselbitar, men menar att grundorsakerna till Abrahamavtalet går betydligt djupare. 

Covid-19:s negativa avtryck på gulfstaternas ekonomi anför Littorin som en av de saker som har bidragit kraftigt till att normaliseringen av relationerna mellan Israel och Förenade arabemiraten har blivit möjlig. Staterna kan inte förlita sig på sin olja för att få välstånd, menar han.

Framför allt pekar han dock på arabländernas syn på PLO som en av de viktigaste orsakerna. 

“PLO har i decennier visat sig totalt oförmögna att utnyttja det utpressningsläge de haft i regionen. I stället har det palestinska ledarskapet präglats av en världsledande nivå av inkompetens, korruption och oförmåga att göra något åt palestiniernas situation.” skriver han.

Arabvärlden har helt enkelt tröttnat på PLO och kommit fram till att det är bättre att de själva tar hand om förhandlingarna om palestiniernas framtid, menar Littorin.

“Och för Israel är förstås en lösning att föredra som leder till regional stabilitet och säkerhet – och dessutom tillgång till en enorm marknad”, skriver han.

En av åtta saudier vill se normalisering med Israel

Mellanöstern. Närmare 80 procent av saudierna är positiva till att deras land normaliserar relationen till Israel... onsdag 21/10 21:00

Lita på att han slåss för dig.

Vardagskrönika För dig som fallit offer för en dålig pastor vill jag uttrycka hur det vände sig i min mage var... onsdag 21/10 00:10

Cecilie Fassotte: ”En spännande resa”

Norska kyrkan. – Det är otroligt fint att gå den här vägen som par, säger Cecilie Fassotte, 44 år. Hon upplever...

Hur ska jag våga gå vidare från mitt jobb?

Familjefrågan Jag skulle vilja omskola mig. Har tänkt på det i flera år men jag har aldrig vågat ta steget. Jag...

När kärleken har gått förlorad – brevet till Efesos

De sju församlingarna i Uppenbarelseboken (del 2/8). Vid den tid när Johannes skrev breven i Uppenbarelseboken var Efesos Mindre Asiens största stad....