Var och en som upphöjer sig själv ska bli förödmjukad, men den som ödmjukar sig ska bli upphöjd.
Lukasevangeliet 14:11

Världen idag

Lastbilsprotest i Kanada har upplösts – 190 personer greps

Den kanadensiska lastbilsblockaden mot vaccinkrav och nedstängningar är över. Fler än 190 personer har frihetsberövats och bankkonton har spärrats med hjälp av undantagslagar, som inte använts sedan de stiftades 1988.

GP:s ledarskribent Adam Cwejman är starkt kritisk till hur premiärministern Justin Trudeau hanterat protesten.

Nyheter · Publicerad 08:00, 22 feb 2022

Lastbilskonvojen som blocke­rat Ottawas gator i protest mot Kanadas covid-restriktioner har nu upplösts med hjälp av bland annat kravallpolis och ridande polis. Närmare 60 lastbilar har bärgats och drygt 190 personer gripits efter att polisen i fredags slog till mot den mer än tre veckor långa blockaden, rapporterar TT.

Tittar man på videoklipp från ingripandet kan man se att en del personer blir omkullknuffade av hästarna, men huruvida demonstranter blivit skadade råder det delade meningar om.

Under söndagen forslades de sista fordonen ut ur staden. Många demonstranter lämnade självmant protestområdet, men kanadensisk polis har varnat för att alla som deltagit kommer att eftersökas och ställas inför rätta.

– Om du har medverkat i den här protesten så kommer vi aktivt att söka efter dig, identifiera dig och följa upp med ekonomiska sanktioner och brottsanklagelser, sade polischefen Steve Bell, enligt CBC.

– Den här utredningen kommer att pågå i månader. Vi kommer att ställa folk som tagit över våra gator till svars, fortsatte han.

Flera personer som beskrivs som proteströrelsens ledare har också gripits. De flesta utreds för skadegörelse, enligt TT.

Polisen har också meddelat att man spärrat sammanlagt 76 bank- och företagskonton, som tillhör demonstranter, med ett totalt värde av drygt 23 miljoner kronor. Detta med hjälp av de undantagslagar som premiärministern Justin Trudeau införde förra veckan.

Dessa lagar har inte använts sedan de stiftades 1988, rapporterar CBN News.

Adam Cwejman, politisk redaktör på Göteborgs-Posten, påpekar att användningen av undantagslagar är mycket sällsynt i demokratiska länder. De brukar sparas för krig eller naturkatastrofer, men nu används de för att hantera missnöje mot regeringspolitiken, konstaterar Cwejman, som är mycket kritisk till Trudeaus agerande i samband med protesten.

”Den kanadensiske premiärministern kallar inte ens demonstrationerna för vad de är, protester mot politiken han för. I stället benämner han dem konsekvent som 'illegala blockader'”, skriver han i en ledartext.

”Någon omfattande vandalisering har heller inte förekommit. Men de har helt klart ställt till det för invånarna i huvudstaden Ottawa”, skriver Cwejman.

Samtidigt har chaufförerna gjort vad de har kunnat för att släppa fram utryckningsfordon, menar han.

Att demonstrationen varit fredlig har gjort det komplicerat för Trudeau, som ”därför försökt att trumma upp en känsla av att det handlar om en läskigt högerextrem revolution”, fortsätter Adam Cwejman.

Premiärministern har bland annat kallat demonstranterna för nazistkollaboratörer, vilket har retat upp konservativa ledamöter i parlamentet, som har krävt en ursäkt. Men någon sådan har inte kommit.

”Det som händer i Kanada är egentligen ett mer generellt exempel på vad som händer när politiska eliter upplever att de blir ifrågasatta och inte riktigt kan hantera motståndet”, anser Adam Cwejman.

Om du har medverkat i den här protesten så kommer vi aktivt att söka efter dig.

Väckelserörelsens kulturkritik var inte helt obefogad

Ledare Äldre tiders väckelserörelse har kritiserats för sin förmenta moralpanik. Det tidiga 1900-talets... onsdag 5/10 00:10

Värdekonservativt Lettland ratade ryskvänligt parti

Nyhetskommentar Det innebär en jätteskräll att det som i flera val varit Lettlands största parti – det ryskvänliga... onsdag 5/10 00:00

Ryska soldater i Ukraina varnar reservister

Ukrainakriget. Tre ryska yrkessoldater, som alla stridit i Ukraina tidigare i år, varnar för vad som kan hända med... onsdag 5/10 18:00

Långsamma mirakler gör något inom oss

Vardagskrönika Efter avslutad bön kommer tystnaden, och så skrämmande tyst det kan vara. Man har sagt sitt ”amen”,... onsdag 5/10 00:00

Integritet – ett adelsmärke för en kristen företagare

Arbetslivskrönika Jag frågade mina första kull elever i Myanmar vad som hade gjort mest intryck på dem efter de gått... onsdag 5/10 00:00

M, KD, SD och L: Nej till höghastighetståg

Politik. M, KD, SD och L har enats om att säga nej till höghastighetsjärnväg, rapporterar Sveriges Radio... onsdag 5/10 07:00

Senaste nytt

    Ett svar på frågan om Israels styrka

    Israelkrönika Många har frågat sig hur det judiska folket har kunnat bevaras som ett folk och en kultur under de...
    Följ Världen idag i sociala medier