Nyheter

Lång process väntar för att laga E6:an: ”En pulsåder”

Jordskredet som kapade E6:an i Stenungsund innebär att en pulsåder har gått av och det kan få stora effekter för kommunen och Västsverige.
Jordskredet som kapade E6:an i Stenungsund innebär att en pulsåder har gått av och det kan få stora effekter för kommunen och Västsverige.

Den avklippta E6:an är en ”pulsåder som gått av”, enligt Stenungsunds kommun.Att reparera vägen kommer att ta lång tid.– Det kommer att gå att bygga där igen, men man måste vara väldigt försiktig, säger HannaSofie Pedersen på SGI.

Publicerad Uppdaterad

Jordskredet i Stenungsund

Ett jordskred inträffade natten mot lördagen den 23 september vid E6 i höjd med Stenungsund.

Skredet ska ha startat vid 01.20 natten mot lördagen, enligt information på Stenungsunds kommuns hemsida.

Skredet ledde till omfattande skador på vägbanan och närliggande byggnader. Vägen förstördes helt i båda riktningarna.

Flera bilar körde över kanten som uppstod då vägen bröts upp och fastnade nedanför. Tre personer fick föras till sjukhus med lindriga skador.

Ett stort sår skär tvärs över E6 i rasområdet i Stenungsund. Enligt de första bedömningarna har vägen flyttat sig uppemot 50 meter.

Totalt sett handlar det om stora mängder jord, sten och annat material som kom i rörelse, konstaterar HannaSofie Pedersen, chef för strategisk klimatanpassning på Statens geotekniska institut (SGI).

– Vi har inte hunnit göra den analysen, men det är absolut väldigt stora jordmassor, säger hon.

SGI arbetade under måndagsförmiddagen med att bedöma hur stora avspärrningarna i området behöver vara, ett underlag som sedan ska lämnas vidare till räddningstjänsten.

Först därefter kan området innanför avspärrningarna undersökas närmare.

– Det handlar om att få till rätt avspärrningar, så att området utanför är helt säkert, utan ökad risk för nya skred. Vi vill också verkligen uppmana människor att inte ta sig in i området av nyfikenhet, det kan vara farligt., säger HannaSofie Pedersen.

Enligt Stenungsunds kommun kan effekterna av jordskredet bli stora för hela regionen.

– Det är en pulsåder som har gått av, säger kommunstyrelsens ordförande Olof Lundberg (S) till Sveriges Radios Ekot.

Lundberg vill se ett mål sättas upp om att det ska vara reparerat inom sex månader, men vågar inte vara så optimistisk om när det kan bli klart.

Enligt HannaSofie Pedersen kommer det att vara en lång process att bygga upp bland annat motorvägen igen. Det återstår också en hel del arbete innan området ens kan börja röjas.

– Vi behöver ha bättre koll på jordens egenskaper, till exempel var man kan köra eller inte för att kunna röja i området. Vi måste också säkerställa att raset inte försämrat stabiliteten någon annanstans, säger hon.

– Det behövs en tydlig arbetsordning och plan, det är oerhört viktigt att man gör saker i rätt ordning.

Powered by Labrador CMS